Koruma altına alınmış olan, insanlar tarafından yerleşim yapılmasına müsaade edilmeyen ve verilmiş olan izinlerin ise belirli kurallar dâhilinde verilen alanlara sit alanı adı veriliyor.
Jeolojik devirler ile tarih öncesine ve tarihi tüm devirlere ait olan, yaşamış oldukları o dönemlerin ekonomik ve sosyal gibi özelliklerini gösteren, insan yapısını, doğal olanı ve yahut da her ikisinin ortak ürünü olan nadir bulguları, güzellikleri ya da özellikleri açısından korunması icap eden yerin üzerinde, yerin altında ya da suyun altında yer alan şehir ve şehir kalıntıları bir takım önemli tarihi bölgeler, tarihi olayların geçtiği yerler, tespit edilmiş olan tabiat özellikleri ile her türlü korunması gereken alanlar sit alanı kapsamına giriyor.
Söz konusu olan bu sit alanları korunması gereken alanlar olup, hiçbir şekilde yapılaşmaya izin verilmeyen bölgelerdir. Bu alanlarda yer alan tarih kalıntıları, o dönemlerde yaşayan insanların sosyal ve ekonomik durumları, mimari ve kültürel yapıları ve bunun gibi birçok durumları hakkında bilgi veren en önemli alanlardır.
Sit Alanı Türleri
Ayrıca sit alanları kendi aralarında, doğal sit alanı, arkeolojik sit alanı, tarihi sit alanı ve kentsel sit alanı olmak üzere 4 farklı kola ayrılır.
Söz konusu olan bu sit alanları, tarih bakımından büyük önem arz ettiği için korunması gereken alanlar olduğunu söylemiştik. Bu sebeple bu alanlarda onarım ve tadilat yapılacağı zaman Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’ndan izin alınması şartı bulunuyordu. Fakat yapılan son düzenleme ile izin alma şartı kaldırıldı.
Yapılan bu düzenleme ile alınan kararda, Doğal sit alanı olan, mimari projesi ve ruhsatı ile önceden komisyon tarafından uygun görülmüş olan mevzuata göre tamamlanmış ya da söz konusu olan mevzuata uygun bir şekilde devam eden veya yapı ruhsatı alınmış – yapı kullanma izni alınmış olan yapıların;
- Vaziyet planı içerisinde herhangi bir değişiklik yapmamak kontur, çatı ve taban alanının büyüklüğü de dâhil olmak üzere binanın yüksekliğinde oynama yapmamak şartı ile,
- İmar planında bir değişikliği gerek duyulmadan ve ilave bir yapı yapılmadan yapı ruhsatını değiştirmeye gerek görülen tadilatlarda,
- Başka türlü basit onarım ve tadilatlarda,
Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu’nun alacağı karara gerek duyulmadan imar mevzuatı içerisinde yetkili olan mercilerin onayı ile yapılabileceğine karar verildiği bildiriliyor.
Böylelikle bu düzenlemenin ardından bundan sonra izin alınmasına gerek kalınmadan, yalnızca yetkili olan komisyonun onayı ile sit alanı onarımı ve tadilatı yapılması imkânı tanınmış oldu.