Silivri Belediyesi tüm belediyelere örnek olacak bir projeyi uygulamaya başladı. Her tarım lisesi öğrencisine 1 dönüm tapulu arazi verecek olan belediyenin başkanı Işıklar, konu hakkında açıklamalarda bulundu.
Silivri’nin ilk tarım lisesinin açılışı gerçekleşti. Açılış sonrasında açıklama yapan Silivri Belediyesi Başkanı Özcan Işıklar, 42 adet öğrencinin yer aldığını, her öğrenciye birer dönüm tapulu arazi verileceğini ifade etti.
Yüzlerce ürün ekiminin gerçekleştiğini, 46 çeşit ürün için karar kılındığını belirten Işıklar, sektörün talep ettiği ve katma değeri yüksek olan ürünlerin değerlendirildiğini belirtti. İlçedeki çiftçilere arşivin öğretildiğini belirten Işıklar, bölgenin Tarım Araştırma Geliştirme Alanı olduğunu, eğitimlere önem verdiklerini ifade etti.
Her Yıl Gelen Öğrenci Yardımcı Olarak Alınacak!
42 adet öğrencinin bulunduğunu ifade eden Işıklar, her öğrenciye birer dönüm tapulu alan verileceğini, her yıl alttan gelen öğrencilerden bir tanesinin yardımcı olarak yanlarına alınacağını ve bu sayede toprakların ekilip, araştırmaların devam edeceğini belirtti.
Örnek bir proje olarak sınıflandırılan proje içerisinde aynı zamanda 17 adet yöre derneği için de birer dönümlük alanlar bulunuyor. Memleketinden, memleketine özgü bitki getirenin bu alanlara ekim gerçekleştirerek yöre ile uyumlu olup olunmadığının denenebildiğini aktaran Işıklar, olumlu olan sonuçlarda ürünlerin bölgede yetiştirilmeye başlanabileceğini ifade etti.
Türkiye’de İnovatif Tarıma Örnek Olunacak!
İnovatif tarıma örnek olacak bir proje olduğunu ifade eden Işıklar, Türkiye’nin yerel olarak kalkınmasında bu projenin önemli bir yere sahip olduğunu ve aynı zamanda akıllı tarım yapılmasının da önünü açma potansiyeline sahip bir proje olduğunu aktardı. Bölgede Türkiye’de çok yeni olan uçucu yağı çıkarma teknolojisinin kullanıldığını, kozmetik, parfüm olarak kullanılacak ilaç sanayi için denemeler yapıldığını ifade eden Işıklar, kurutulan bitkilerin yağının satılabileceğini, firmaların taleplerini Bezmialem Üniversitesi’ne ilettiğini, bahsi geçen proje alanında da ekimlerin gerçekleştiğini aktardı.
Tarım Lisesi projesinin ilk olarak üniversite hedefiyle başladığını söyleyen Silivri Belediye Başkanı Işıklar, Lise fikrinin sonradan ortaya çıktığını, lakin hem sektördeki ara eleman ihtiyacının çok fazla olması, hem de lise öğrenimi sayesinde mezun olan gençlerin tekniker ve uzman sıfatı ile mezun olacağı için Lise konusunda karar kılındığını aktardı. Özel Lise olarak eğitim veren lisenin yüzde yüz oran ile Silivri Belediyesi’ne ait olduğunu aktaran Işıklar, sadece prosedür aşamasında bir özel kolejin destek olduğunu aktardı.
Tarım Arazilerinin Geliri Liseyi Kalkındıracak!
Liseye bağlı tarım arazilerinin gelirinin, tarım lisesinin masraflarını katbekat çıkardığını aktaran Işıklar, aynı zamanda bir otopark gelirinin de liseye aktarılarak, ‘öğrencilerden para almama’ felsefesinin tamamen gerçekleştirilmesini hedeflediklerini belirtti. Verilen eğitimin yıllık değerinin 20 bin TL’lik olduğunu aktaran Işıklar, alanların ve binanın Belediye’ye ait olması sebebiyle tüm mali yükümlülüğün belediye tarafından finanse edildiğini, kapasitenin 423 öğrenci olduğunu kaydetti. Işıklar, 2017-2018 eğitim öğretim yılı için maksimum 96 kontenjanın olduğunu aktardı.
Belediye olarak amacın para kazanmak olmadığını, bu projenin Türkiye için önemli bir konuma sahip olduğunu aktaran Işıklar, fide ve tohum için Türkiye’nin dışa bağlılığını kurtaracak ve katma değer olarak yüksek tarım örneklerinin hayata geçirileceğini belirtirken, lise projesinin nüfusunun 50 binden fazla olan her belediye için uygulanması gerektiğini ifade etti.