İstanbul’da pek çok müteahhit yeni düzenlenecek olan İstanbul İmar Yönetmeliği’ni gözlüyor. Söz konusu olan bu yeni yönetmelik sayesinde bodrum katları ve otoparklara önemli yenilikler getirilecek.
Konu ile alakalı olarak bazı basın mensupları tarafından kaleme alınan haberlere göre, İstanbul’da pek çok müteahhit gözünü yeni çıkarılması beklenen İstanbul İmar Yönetmeliği’ne çevirmiş durumda. Konuya ilişkin merakla beklenen düzenleme ise bodrum katlarının yeniden yönetmelikte yer alıp almayacağı olarak belirtiliyor. Üstelik söz konusu bu düzenleme sebebiyle birçok projede bekleme kararı alındığı da ifade ediliyor. Geçtiğimiz yılın Temmuz ayında yürürlüğe giren Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ne göre binalarda bodrum katları, ancak tümü ile açığa alınması koşulu ile inşa edilebiliyordu. Söz konusu bu düzenleme ise, İstanbul’da hemen hemen her projede bodrum katının yasak olması anlamına geliyordu. Dolayısıyla İstanbul’a yönelik hayata geçirilecek olan bu düzenleme ile müteahhitlerin bodrum katı beklentisi iyiden iyiye artmış durumda.
Bodrum Katı İçin 1 Konuta İskan Hakkı Tanındı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hazırlamış olduğu en son ki yönetmelik, söz konusu bodrum katı beklentilerini artıracak biçimde düzenlendi. 16 Nisan tarihinde bir takım değişikliklerin gerçekleştirilmesi adına İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne iletildi. Ancak burada yalnızca birkaç değişiklik kabul edildi. Sel baskınlarına önlem olması adına bodrum için sadece 1 kata iskan hakkı tanırken, bu katların toprak altında kalan kısmına da bir sınırlama koyuldu.
Eğimli Bina Girişlerinde Otopark Zorunlu Kılınıyor
Hayata geçirilecek olan bu yeni yönetmelikte ayrıca otopark konusu yer alıyor. Otopark meselesine daha çok ehemmiyet verilen bu yönetmelikte binanın giriş çıkışının eğimli olması halinde otopark zorunlu kılınıyor. Fakat konutun bu şartları yerine getirememesi halinde bedel ödemekle yükümlü kılınıyor. Müteahhitler bakımından en büyük problem olan inşaat alanlarında ortaya çıkan ve herhangi bir emsali olmayan alanların yüzde 30’u aşmayacağı şartı idi. Bu meselede ise herhangi bir değişikliğe gidilmedi.