Şehirler Yatay Mimaride Gelişecek!

Başbakan Binali Yıldırım, Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde TOKİ tarafından gerçekleştirilen Denizevler Kentsel Dönüşüm Projesi'nin temel atma töreninde birtakım açıklamalarda bulundu.

Başbakan Binali Yıldırım, Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde TOKİ tarafından gerçekleştirilen Denizevler Kentsel Dönüşüm Projesi’nin temel atma töreninde birtakım açıklamalarda bulundu.

TOKİ’nin Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde hayata geçirdiği Denizevler Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 541 konutluk projenin temel atma törenine katılan Başbakan Binali Yıldırım, kentsel dönüşüm çalışmaları ile birlikte hem kentlerin güzelleştiğini, hem de depreme ve afetlere karşı dayanım kazandığını ifade etti.

Yatay Mimarinin Gelişmesi Öncelikli Hedef

Yıldırım’ın konuşmasının gündeminde ise yatay mimari vardı. Konuşmasında ‘Kazık gibi yapıları göğün tepesine doğru çıkartmaya lüzum yok’ diyen Başbakan Yıldırım, hedefin daha az katlı, daha fazla yeşil alanlı, daha iyi yaşanabilir projeler ile konut üretimi olduğunu aktardı. Konut projeleri ile entegreli bir şekilde yolların, kanalizasyonların ve yeşil alanların da geliştirilmesi gerektiğini aktaran Yıldırım, bu alanda proje sahiplerinin ve belediyelerin çalışmalar yapmasına da önem verdiklerini aktardı.

Deprem anında yatay yapılaşmanın mevcut olduğu alanlarda can ve mal kaybının en aza indirgendiğini ifade eden Yıldırım, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde yaşanan yıkımlardan en büyük etki hisseden alanlardan bir tanesinin de Denizevler Mahallesi olduğunu, alanın dönüştürülmesi adına 70 milyon Türk Lirası tutarında bir yatırım gerçekleştirildiğini, projenin tamamlanma süresinin 600 gün olarak belirlendiğini ve 2019 yılı başı itibariyle konutların hak sahiplerine teslim edileceğini aktardı.

Kocaeli’nde 4.600 Yeni Konut İnşası Devam Ediyor!

Bölgede toplam 4.600 adet yeni konutun inşa çalışmalarına devam edildiğini aktaran Yıldırım, 17 Ağustos Depremi’nden acı bir tecrübe edinildiğini, 2012 yılında hayata geçirilen Kentsel Dönüşüm Kanunu sonrasında uygulamaların halen yeterli olmadığını aktardı.

Yakın dönemde Kentsel Dönüşüm Kanunu’nda bir takım düzenlemelerin gündeme geleceğini ifade eden Yıldırım, yapı denetim uygulamalarının eskiden sadece 19 şehirde olduğunu, şu an tüm şehirlerde bu hizmetin sunulduğunu, önceliğin can güvenliği olduğunu, gelecekte yaşanabilecek tehlikelere karşı da tedbirli olmanın önemli olduğunu ifade etti.

Kocaeli’nin genelinde riskli yapı olarak işaretlenen 2.000’den fazla konutun yıkıldığını hatırlatan Yıldırım, kaçak binalara hiç bir müsamahanın gösterilmediğini, deprem dönüşümü amacı ile 21 konutun inşa edilip hak sahiplerine teslim edildiğini, dar ve dik sokaklar yerine kullanılabilir caddelerin inşa edildiğini aktardı.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.