Dün başlatılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı’nın da katılım göstermiş olduğu Güvenli İnşaat Sempozyumu bugün son bulacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan, dün Samsun’da başlangıç yapılan Güvenli İnşaat Sempozyumu’na katıldı. Bir otelde düzenlenen sempozyumda konuşma yapan Mazhar Yıldırımhan, Bakanlık olarak yalnızca kanunun getirmiş olduğu zorunlulukları işverenlere yüklemediklerini, düzenlenen eğitim çalışmaları ile iş kazalarını engelleyebilmek ve güvenliği sağlayabilmek adını büyük gayret sarf ettiklerini anlattı.
Başarılı çalışmalar sergileyebilmek adına sektör tarafından Bakanlığa destek verilmesi gerektiğine dikkat çeken Müsteşar Yardımcısı Yıldırımhan, bu sorunun tek taraflı çözülmesinin mümkün olmadığını, sektör temsilcilerinin, iş güvenliği uzmanlarının, kamu kurum ve kuruluş yetkililerinin ve iş dünyasında yer alan herkesin bu konuda iş birliği yapması gerektiğini ve hep birlikte Türkiye’deki kötü tabloyu düzeltmeleri gerektiğini ifade etti.
Her Yıl Dünya Üzerinde Milyonlarca İnsan Yaşamını Yitiriyor
İş sağlığı ve güvenliği meselesinin yalnızca Türkiye’nin değil, diğer gelişmiş ülkelerde de sorun olduğunu dile getiren Mazhar Yıldırımhan, iş kazaları ve meslek hastalıklarından dolayı meydana gelen maddi manevi hasar ve kayıpların gelişmiş ülkelerin kalkınmasında bir engel olduğunu ve bu nedenle de iş sağlığı ve güvenliğinin bu ülkelerde her zaman önemli bir sorun teşkil ettiğini anlattı. Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından konuya istinaden açıklanan verilerden bahseden Yıldırımhan, tüm dünya üzerinde 3 milyar civarında iş gücü olduğunu ve bunu yaklaşık olarak 1,2 milyonunu kadınların oluşturduğun u ifade etti. Bu verilere göre her gün dünya üzerinde 1 milyon civarında iş kazasının meydana geldiğini, iş kazası ve meslek hastalıklarından dolayı her yıl 2,3 milyon insanın yaşamını yitirdiğini ve bu rakamlardan çok daha fazlasının ise iş göremez bir hale geldiğini de anlattı.
Bu Konuya Özel Kanun Çıkarıldı
Bu gibi durumlardan ötürü iş dünyasında insan sağlığının ön plana çıkmasının önemli olduğunu ve Türkiye’de de bu anlayışın benimsenmeye başladığını söyleyen Yıldırımhan, ülke genelinde iş sağlığı ve güvenliğinin yeterli seviyeye gelebilmesi adına 6331 Sayılı Kanunun düzenlenip yayımlandığına da dikkat çekti.
Öte yandan Türkiye’de ne çok iş kazalarının inşaat sektöründe inşaattan düşme olarak yaşandığını ve bu nedenle de sempozyumunun adının “Güvenli İnşaat Sempozyumu” olarak belirlendiğini de açıklamalarına ekledi.