Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İklim Değişikliği Alanında Ortak Çabaların Desteklenmesi Projesi’nin açılış konferansına katıldı. Özhaseki, yaptığı konuşmada iklim değişikliği ve Bütünşehir Yasası hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Finansmanını Avrupa Birliği’nin karşıladığı, yürütmesini ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği projenin açılış konferansına katılan Özhaseki, iklim değişikliği, Paris Anlaşması ve Bütünşehir Yasası hakkında açıklamalarda bulundu.
Gelişmelerden Memnunuz
Son yıllarda dünya gündeminde önemli bir yere sahip olan, 2016 yılında uluslararası düzeyde 12 toplantının gerçekleşmesini sağlayan iklim değişikliğini konusunda kamu kuruluşlarının, üniversitelerin, sivil toplum örgütlerinin ve gönüllülerin el ele vererek önemli çalışmalar yaptıklarını ve iklim değişikliği konusunu gündemde tutmaya çalıştıklarını aktardı. İklim değişikliğine karşı alınacak önlemler konusunda ufuk açıcı çalışmaların gerçekleştirildiğini belirten Özhaseki, bu durumdan memnuniyet duyduklarını ifade etti.
İklim Değişikliği İçin Tüm Dünya Ortak Çalışmalı
Özhaseki konuşması esnasında Amerika ve İngiltere’de iklim değişikliği ile alakalı elde edilen verilere yer verirken Sanayi Devrimi ile birlikte kirliliğin arttığını, Birleşmiş Milletlerin 2050’de dünya nüfusunun 9 milyar düzeyinde gerçekleşmesini beklediğini, bu rakam ile birlikte insanların tüketim çılgınlığına devam etmesi halinde dünyanın başının beladan kurtulmayacağını aktardı.
Konuşmasında dünya yüzey ısısının 1.1 derece düzeyinde bir artış yaşadığının kabul edildiğini aktaran Özhaseki, bu ısının daha fazla artmaması adına çalışmalar gerçekleştirildiğini ifade etti.
Paris Anlaşması’nı Bekletiyoruz
Konuşmasında Çin, Hindistan gibi kalabalık nüfus oranına sahip ülkelerin kirletme oranlarının yüzde 50 düzeyine kadar çıktığını ifade eden Bakan Özhaseki, Türkiye’de kirletme oranının binde 7 düzeyinde olduğunu ifade etti. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Sözleşmesi’nde Türkiye’nin taraf olarak bulunduğunu hatırlatan Özhaseki, Paris anlaşmasını beklettiklerini belirti. Hem finansa, hem de teknolojiye erişim olmadığı sürece sözlemenin meclise getirilmeyeceğini belirten Özhaseki, Türkiye’ye yönelik art niyetli düşüncelerin ortadan kalkması ile sözleşmenin meclise getirileceğini aktardı.
Özhaseki, Paris Anlaşması’nın oy birliği ile meclisten geçeceğini düşündüğünü ifade ederken, önemli olan kısmın finansa ve teknolojiye olan erişimin sağlanması olduğunu aktardı. 2000’li yılların başlarında 15 adet katı atık tesisinin Türkiye’de mevcut olduğunu belirten Özhaseki, ilerleyen süreçlerde bu rakamın yükseltildiğini, kirletici vasfı yüksek olan 267 adet tesisteki 606 bacanın her an izlendiğini ifade etti.
Bütünşehir Yasası Yaygınlaşacak!
Konuşması sonrasında basın muhabirlerinin sorularını da yanıtlayan Özhaseki, bir gazeteci tarafından yöneltilen Bütünşehir düzenlemesi sorusuna yanıt olarak; Bütünşehir Yasası’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile başlatıldığını, şu anda 30 adet büyükşehirde bu yasanın uygulandığını ifade etti. Merkez ilçe belediyeleri ile çevre ilçe belediye ve beldelerinin ortak bir alt yapı ve üst yapı ile planlanması yönünde çalışmalar olduğunu aktaran Özhaseki, çalışmanın ilerleyen süreçlerde daha da yaygınlaştırılacağını, aynı yönetim modeli ile daha fazla şehre ulaşılacağını aktardı. Yasanın uygulanma aşamasında bir takım şikayetlerin alındığını belirten Özhaseki, etap etap ilerlemenin daha faydalı olduğu görüşünde olduğunu aktardı.