Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Mahalle Tasarımı Fikir Yarışması’na katıldı. Özhaseki, kentsel dönüşüm sürecinde Türkiye’nin yarısının yıkılacağını ve yerine yapılan yeni yapıların 100-200 sene sağlam bir şekilde kalacağını ifade etti.
15 yıllık bir hedef belirlendiğini aktaran Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, bu proje kapsamında 7.5 milyon adet binanın yıkılacağını, bu rakamın neredeyse Türkiye’nin yarısına tekabül ettiğini, yeniden yapılanma ile birlikte yeni inşa edilen yapıların 100-200 sene ayakta kalacağını belirtti.
İstanbul’da 200.000, Anadolu’da 300.000 Bina Yenilenmeli
Yıkılacak binaların 200 bin adedinin İstanbul’da yer aldığını, 300 bin adedinin de Anadolu’nun farklı coğrafyalarında yer aldığını belirten Özhaseki, 15 yıl içerisinde bu yapıların tamamen yenileneceğini, 7.5 milyon adet bağımsız birimin yenilenmesinin tamamlanması ile birlikte Türkiye’nin yeni bir yüze kavuşacağını aktardı. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde kentsel dönüşüme tabii tutulması beklenen birim sayısının 1 milyon 100 bin adet olarak belirlendiğini ifade eden Özhaseki, bu sayının da yeterli olmadığını, daha hızlı gerçekleştirilmesi gerektiğini aktardı.
Geride kalan 5 yıllık süreç içerisinde kentsel dönüşüm alanında oldukça önemli aşamalar kat edildiğini aktaran Özhaseki, kanun yapıcı tarafların iyi niyetlerinin suistimal edildiğini de belirtti. Kentsel dönüşüm aşamasında önemli engeller ile karşılaşıldığını aktaran Özhaseki, kanun yapıcı tarafın sunduğu iyi niyetin delinmesi ve zor durumda bırakılması adına formül üretimi gerçekleştiğini, bu durumların her biri için yenileme ihtiyacı hissedildiğini ifade etti. Yeni bir strateji belirlendiğini aktaran Özhaseki, 7.5 milyon bağımsız birim için riskli kararının verilmesinin ve 15 yıllık bir hedef koyulmasına Türkiye’nin gücünün yeteceğini aktardı. Bu aşamalarda yan sektörlerin de önemli bir hareketlenme kazanacağını ifade eden Özhaseki, 15 yılllık süreçteki 7.5 milyonluk bağımsız birim dönüşümüne finansal gücün de yeterli olduğunu aktardı.
50’lerde Başlayan Yoğun Göç Gecekondulaşmayı Tetikledi!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, günümüzde kentsel dönüşüm adına yaşanan sorunların önemli bir kısmının 1950’li yıllarda başlayan yoğun göç yüzünden ortaya çıkan gecekondulaşma çalışmalarının olduğunu belirtti. Binlerce yaşa sahip şehirlere sahip olunduğunu aktaran Özhaseki, bu şehirler üzerine yanlış planlar çizildiğini, doğru planlar çizilen şehirlerde de planların bozulduğunu, bu etkiler yüzünden gecekondu merkezlerinin çok yayıldığını, dönemdeki mevcut idarecilerin de bu durumu sadece seyrettiklerini aktardı.
Tahmini tarih olarak 2030’a kadar denilen marmara depreminin bir fırsata dönüştürülebileceğinden bahseden Bakan Özhaseki, kanun taslaklarının hazırlandığını, Meclis’e getirme konusunda hazır olduklarını, yasalar çıktığında da yeniden inşaat faaliyetlerine hızlı bir başlangıç yapılacağını ifade etti.
Türkiye’deki mevcut yapı stokunun 20 milyondan fazla olduğunu aktaran Özhaseki, 99 depremi sonrasında çıkan yönetmeliklere göre inşa edilen yapıların sağlam kabul edilmesi halinde Türkiye’de 15 milyon yapının ‘riskli yapı’ statüsünü taşıdığını ifade etti.