OVP’de Tarımı Kalkındıracak Önemli Yenilikler Var!

Bu hafta içerisinde açıklanan 2018 ve 2020 yılları arasında uygulanacak Orta Vadeli Program (OVP) ile Türkiye'de tarım faaliyetlerini maksimum düzeye çıkartacak önemli yenilikler geliyor.

Bu hafta içerisinde açıklanan 2018 ve 2020 yılları arasında uygulanacak Orta Vadeli Program (OVP) ile Türkiye’de tarım faaliyetlerini maksimum düzeye çıkartacak önemli yenilikler geliyor.

Orta Vadeli Program içerisinde tarım sektörünü kalkındıracak ve canlandıracak önemli yenilikler geliyor. Tarım üretimi için teknoloji kullanılarak üretim kapasitesinin artırılması adına ‘Arazi Bankacılığı’ adı verilen yeni bir model tarım sektörüne kazandırılacak.

OVP’nin Temelinde Teknolojik Gelişmeler Var

2018’den 2020 yılına kadar uygulanması planlanan Orta Vadeli Program’da açıklanan bilgilerden derleme yapan muhabirler, bu program ile birlikte Ar-Ge ve yenilik kapasitesinin maksimum düzeye çıkartılması, küresel değer zinciri için üst basamaklara ulaşım adıyla birçok sektör için önemli gelişmeler katediledecek. Yapılacak bu gelişmeler ağırlı olarak bilgi ve iletişim teknolojileri, imalat sanayisi, madencilik, tarım gibi sektörlerde uygulanmak ile birlikte bu gelişmelerin teknolojiye dayalı olarak kapasitesinin maksimuma çıkartılması hedefleniyor.

Su Kanunu Çıkartılacak

Tarım sektörünü canlandıracak yeni bir kanun üzerinde çalışacak olan hükümet, tarımsal faaliyetleri için gerçekleştirilen destekler açısından üretim hedeflerini, elde edilen verimliliği, üreticilerin ve çiftçilerin gelir dengesini hesaba katarak yeni bir düzenleme yapılırken, aynı zamanda su kullanımın etkinliği ön plana çıkartan bir Su Kanunu hazırlanacak.

Orta Vadeli Program’da açıklanan bir diğer yenilik ise büyük ölçeğe sahip tarımsal işletme modeline geçişe sunulacak destek olacak. Tarım faaliyetleri için alınan hibe ve kredi destekleri için bürokratik işlemlerin azaltılması yoluna gidecek olan hükümet, aynı zamanda üst limitleri artırıp, tahsis sürelerini kısaltacak. Çiftçilerin hibe ve kredilere erişimi konusunda teminat sorununun en aza indirgenmesi üzerine çalışılmasına da Orta Vadeli Program’da yer verilirken aynı zamanda Arazi Bankacılığı adı verilen atıl tarım arazilerinin üretime kazandırılması adına yeni bir model uygulanacak.

Arazi Bankacılığı Rol Modeli: SAFER

Arazi Bankacılığı modeline örnek olarak Fransa’da uygulanan Arazi Geliştirme ve Kırsal Yerleşim Birliği (SAFER) gösteriliyor. Bu birliğin sahip olduğu üretici örgütleri, meslek kuruluşları ve tarım ile alakalı olan tüzel kişilerin de katılımı ile birlikte kâr amacı güdülmeden, bölgesel olarak, kamu yararına düzenlenen çalışmaların hayata geçirildiği OVP’nin kapsamında tanıtıldı. Bu birliğin sahip olduğu teşkilat yapısı, mevzuat gibi konulara da yer verildiği rapor ile birlikte örgütün işleyiş amacı ve görevi olarak satışa sunulan toprakların satın alındığını, tarımsal yapıların ıslah edildiğini, uygun işletmerlerin tarım arazilerinin genişletildiğini, toprağı ıslah etme ile tarımsal üretimde kullandırdığını ve toprak sahibi olmayan çiftçilere toprak sağlandığını belirtilen raporda, uygulamanın yakın zamanda Türkiye için hayata geçirileceğinin sinyalleri verildi.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.