Ön Ödemeli Konut Satışında Cayma Süresi 24 Aya İndi!

Ön ödemeli konut satışında tüketicinin cayma hakkı süresi 36 ay iken 24 aya çekildi.

Ön ödemeli konut satışında tüketicinin cayma hakkı süresi 36 ay iken 24 aya çekildi. 

Ön Ödemeli Konut Satışı Sistemi Düzenlendi

Ön ödemeli konut satışı sisteminde yapılan düzenleme ardından, tüketicinin cayma hakkındaki süre 36 aylık dilimden 24 aya geriledi. Düzenleme öncesinde konut satın almak için ön ödeme yapan tüketici bir neden göstermeden cayma hakkını 36 aya kadar kullanabilmekteydi.

Ön ödemeli konut satışı sözleşmesinin iptal edildiği durumlarda konut satışı yapan şirket yüzde 2 oranında tazminat alma hakkına sahipken, düzenleme sonrasında bu oran yüzde sekize kadar yükseldi. Düzenleme bu kapsamda incelendiğinde sözleşme tarihini takip eden 3 aylık zaman diliminde sözleşmeden dönülmesi halinde, satıcı şirket tüketiciden sözleşmenin yüzde 2’lik bölümünü tazminat olarak talep edecek. 3 ile 6 ay arasında iptal edilen sözleşmeden ise satıcı yüzde 4 oranında, 6 ile 12 ay arasında iptali söz konusu olan sözleşmeden yüzde 6 oranında, 12 ile 24 ay arasında iptal edilen sözleşmelerden ise yüzde 8’lik bölüm kadar tazminat isteme hakkına sahip olacak.

180 Gün İçerisinde Geri İade Yapılacak

Düzenlemede ele alınan diğer bir konu ise konut satın alan kişiye paranın iade edilmesi konusu oldu. Buna göre satış yapan firma tüketiciye en fazla 180 gün içinde geri ödeme yapmak zorunda kalacak. Bu düzenlemeyle konut üreticisi firmalar yeni haklar elde etti.

Firmalar yanında tüketicilerde düzenleme kapsamında bazı avantajlar kazandı. Bu avantajlardan en çok dikkat çeken, konut satıcısı firmanın yükümlülüklerini yapmaması konusunda kendini gösterdi. Buna ek olarak alıcının vefat etmesi, kazancının düşmesi ya da işini kaybetmesi halinde; ön ödeme şartlarını yapamayacak hale düşmesi gibi durumlar oluştuğunda alıcı herhangi bir tazminat ve bedel ödemeden cayma hakkını elde etti.

Proje değişikliklerine yönelikte maddelerin yer aldığı düzenlemeye göre, proje sahipleri yasal zorunluluk kapsamında değişiklik yaparsa; değişiklikten doğan giderleri tüketiciden talep edebilecek.

Düzenleme öncesinde bu talep yüzde 2 iken bu oran düzenlemeyle yüzde 8’lik orana kadar çıktı.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.