81 ilimizde 200 üzerinde üniversite bulunmaktadır. Bu üniversitelerde okumak için memleketlerinden ayrılan öğrenciler gittikleri şehirlerde bir ya da iki arkadaş toplanarak ortak ev kiralamaktadır. Bu konuda herhangi bir yasal sıkıntı bulunmamaktadır. Lakin toplumsal sorunlar bahane edilerek öğrencilere ev kiralama işi bazı ev sahipleri tarafından oldukça zorluk çıkartmaktadır.
Öğrenci Ev Kiraladığından Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır?
Öğrenci veya öğrenciler ev kiraladığı zaman yapılacak olan sözleşmenin diğer kira sözleşmelerinden bir farkı bulunmamaktadır. Ev tutan öğrencilere imzalatılan sözleşme standart olarak;
- 12 ay ya da 10 ay süre ile yapılır. (Genellikle 12 ay)
- Eğer emlak ofisinden kiralanıyorsa kira + depozito + emlakçı parası ödenir.
- Evde kalacak birden fazla öğrenci varsa senetler iki eşit sayıya bölünerek öğrencilere dağıtılması durumu olabilir. (Pek yaşanan bir durum değildir)
- Tutulan öğrenci evi eşyalı ise eşyaların garantisi için öğrenciye ekstradan senet imzalatılır.
- Öğrencilerin yaşadığı hayat göz önüne alınarak birkaç farklı madde sözleşmeye konulmaktadır. (Yüksek ses, eve karşı cins bir arkadaşın gelmesi gibi durumlar)
- Daireye ait faturaların, öğrenci kiracının üstüne alacağına dair madde bulunur.
Bu tür kısıtlamaların bol olduğu bir sözleşme ile öğrencinin eve çıkması mümkündür.
Ev Kiralayan Öğrencilerin Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?
Tutmak istediğiniz evin bulunduğu muhitin sakinleri öğrenciye bakış açısı oldukça önemlidir. Kendileri gürültü çıkarsalar gözlerine gelmese bile sizi potansiyel tehdit olarak algıladıkları için sürekli şikâyet durumları ile karşılaşabilirsiniz. Normal bir kiracı ne haklara sahip ise siz de aynı haklara sahipsiniz. Öğrenci olmanız kendinizi geri planda tutmanızı veya hakkınızı savunmamanızı gerektirecek ve haklı kılacak bir durum değildir. Çok abartılmadığı sürece evinize kimin geldiği, kimin gittiği sizi ilgilendirir.