Günümüzde teknolojinin gelişmesi, değişen yaşam şekilleri ve günden güne farklılaşan talepler ile beraber, ofis dekorasyonu sektöründe de yeni trendler ortaya çıktı.
Zamanının büyük bir kısmı ofiste geçen çalışanlar için devamlılığı ve performansı arttıracak tarzda ofis tercihleri değişiyor.
TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Özel Projeler Departmanı’ndan Kıdemli Değerleme Uzmanı Seda Güler değişen ofis trendlerini açıkladı.
Açık Ofisler (Mekânsızlaşma)
2000’lerin başlarında ofis biçimlerinde daha çok hiyerarşik düzen hakim iken şimdilerde bu ofis tipi yerini geniş alanlara ve açık ofis sistemine devretti. Ayrıca gelişen teknolojiden faydalanılan akıllı ofis sistemlerinin kullanıldığı binaların ön planda oluşu da büyük ölçüde fazlalaştı. Şimdilerde tek kata yayılmış alt yapısı ile her çeşit hizmeti sağlayan, sosyal alanlara da yer verilen ofis tarzları ön plana çıktı. Plazalara yayılan ofislerin dışında şimdilerde tek katta fakat daha geniş alana yayılmış ofis tipleri tercih edilmekte.
Hazır Ofisler (Konsept)
Şimdilerde sanal ofis, ofis-kafe gibi ofis kullanımları dikkat çekmekte. Bu tarz ofisler ya tek oda, tek masadan oluşmakta ya da ortak kullanım alanlarına sahip bölümlerden oluşmakta.
Konsept ofisler bir ofisin ihtiyacı olabilecek her türlü hizmeti sunmaktadır.
Akıllı Ofisler
İş dünyası için verimliği arttıracak ofis alanları tercih sebebi olmakta. Ofislerde Y kuşağı sayısının fazla olması değişen trendlere de etki ediyor. Günümüzde çoğunlukta olan Y kuşağı çalışanlar sosyal etkileşimin ön planda olduğu monotonluktan uzak çalışma alanlarını tercih ediyorlar. Bu yüzden de enerji verimliliğini maksimum düzeyde tutan yeşil binalar tercih edilmeye başlandı. Yeşil binalar, satış ve kira oranlarını önemli ölçüde arttırmaya başladı.
Hareketli Ofisler – Konforlu Ortam
Günün neredeyse tamamını ofiste geçiren çalışanlar için evlerindeki rahatlığı sağlayacak çok fonksiyonlu ofislerin tercih edilmesi kaçınılmaz bir hal aldı. Artık ofislerde sosyal ortamların, kişilerin birbiriyle etkileşiminin ve aidiyetin arttırılabilmesi için ofis sektörünün de farklı yönelimler göstermesi gerekiyor. Bu yüzden de ofis tanımı tamamıyla değişiyor.