Muvafakatname Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Muvafakatname Nedir? Nereden Alınır? Emlak ve Gayrimenkul Sektöründe Muvafakatnamenin Yeri, Hangi Durumlarda Talep Edilir? Detaylar…

Bir kimsenin kendisi haricindeki başka bir tüzel ya da özel kişiliğe, sahibi olduğu hakların ve faydaların kullanabilmesi amacıyla vermiş olduğu özel izin, kabul ya da yetki belgesine muvafakatname adı verilmektedir. Muvafakatname ayrıca halk tarafından izin belgesi olarak da nitelendirilmektedir. Örneğin; hayata geçirilen yeni medeni kanun gereğince, evini satmak isteyen bir kişinin eşinden izin almış olması gerekmektedir. Eşinden izin almayan bir kimse evinin satışını gerçekleştirememektedir.

Muvafakatname Nedir?

Muvafakatname, herhangi bir mesele hakkında yeteri kadar bilgi ve sorumluluğa sahip olmak anlamı taşımaktadır. Halk arasında izin belgesi olarak da bilinen muvafakatname, kişiye izin verildiği ile alakalı olarak üzerinde gerekli bilgilerin yer aldığı bir belgedir. Bu belge genellikle kişilerin kendisi dışında bir başkasına hak ve çıkarlarını kullanabilmesi, yönetebilmesi gibi amaçlar doğrultusunda verilmektedir.

Emlak ve Gayrimenkul Sektöründe Muvafakatnamenin Yeri

Emlak ve gayrimenkul sektöründe muvafakatname, yeni medeni kanun gereğince bir kimsenin sahip olduğu evini satabilmesi için eşinden izin alması gibi durumlar yer edinmektedir. Bu gibi durumlarda evin satışının gerçekleştirilebilmesi adına bir muvafatnamenin mevcut olması şart kılınmaktadır.

Muvafakatname Nereden Alınır?

Kurum ve kuruluşların haricindeki herhangi bir iş ya da işlem için kullanılan bu belgeler, noterler aracılığı il temin edilmekte ve resmi bir belge niteliği taşımaktadır. Noter aracılığıyla ne gibi alanlarda kullanıldığı incelendiğinde ise; genellikle ortak gider dahilinde elde edilen mal varlıklarının alım – satımında eşlerden onay alınması için kullanılmaktadır.

Muvafakatname Hangi Durumlarda Talep Edilir?

Muvafakatname, çeşitli durumlarda kişilerden talep edilebilmektedir. Örneğin; evli bir çiftten birinin yaşadığı evi satabilmesi için eşinden bu belge talep edilebilmektedir. Öte yandan veraset ve intikal yolu ile herhangi bir gayrimenkulün devrinde, devralacak kişinin reşit olmaması halinde noterde muvafakatname düzenlenebilmekte ya da yine reşit olmayan kişiler bir spor salonunda spor yapabilmesi için muvafakatname talep edilebilmektedir.

Öte yandan mevafakatname, stajyerlerin ihtiyaç duyduğu bir belge olmakla beraber staj yaptıkları yerdeki yetkili kişi tarafından verilmekte, bankalardan kredi kullanabilmek için evli çiftlerden diğerinden talep edilmekte, ilkokul, ortaokul ya da lise öğrencilerinin okul dışı etkinliklerinde velilerinden talep edilmekte ya da bunun gibi çeşitli alanlarda ihtiyaç duyulmaktadır.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.