Müteahhit Satış Vaadi Sözleşmesinden Cayabilir mi? Satış Vaadi Sözleşmesi Nedir?

Müteahhit ile arsa/tarla sahibi arasında imzalanan satış vaadi sözleşmesine dair merak edilen tüm detayları sizler için derledik.

Müteahhit ile arsa/tarla sahibi arasında imzalanan satış vaadi sözleşmesine dair merak edilen tüm detayları sizler için derledik.

Öncelikle satış vaadi sözleşmesi, noter tarafından yapılan, alıcı ve satıcının karşılıklı olarak, belirlemiş oldukları bir bedel karşılığında, gayrimenkulün satışını sağlamak ve alıcının da bu gayrimenkulün bedelinin ödemek adına, tapu sicil memurunun şahitliği ile her iki tarafın vaatleri ve taahhüt beyanlarını içeren bir sözleşmedir. Bu sebeple satış vaadi sözleşmesi alıcı ve satıcı için büyük önem taşımaktadır.

Gayrimenkul satışlarında bir ön sözleşme niteliği taşıyan bu satış vaadi sözleşmesi için bir takım şartlar bulunuyor. Bu şartların en başında, sözleşmenin bir noter huzurunda gerçekleştirilmesi yer alıyor. Ayrıca satış bedelinin ve ödeme şeklinin belirlenmesi ve tapuya şerh koyulması şartı da bulunuyor. Tapuya şerh koyulmasından sonra ki beş yıl içerisinde satış, ipotek ve haciz benzeri herhangi bir işlem yapılamaması,  beş sene dolduktan sonra ise yapılan sözleşmenin hiçbir hükmü kalmaması şartları da yer alıyor. Bunların yanında bir de alıcı ve ya satıcının vazgeçmesi gibi bir durum söz konusu olduğunda uygulanabilmesi için cezai bir şart koyulması da gerekli görülüyor.

Söz konusu gayrimenkulü alacak olan taraf, yaptıkları satış vaadi sözleşmesine dayanarak kendi tarafından asıl satışın gerçekleştirilmesini talep etme hakkına sahip bulunuyor. Bu durumda da satıcının bu talebi kabul etmesi gerekiyor. Aksi halde alıcı mahkemeye başvurarak adına tescil ettirebiliyor.

Ayrıca satış vaadi sözleşmesinde, her iki tarafın fotoğraflarının bulunması ve noter tarafından mühürlenmesi şartı da aranıyor.

Müteahhit Yapılan Satış Vaadi Sözleşmesi Vaadinden Cayabiliyor mu?     

Müteahhit satış vaadi sözleşmesi, alıcının konut amacıyla bir gayrimenkulün satış ücretini öncesinde veya taksit imkânı ile ödemeyi, satıcının ise, satış bedelinin tümü ya da bir kısmı ödendiğinde, söz konusu gayrimenkulü alıcıya teslim etmeyi kabul ettiğine dair yapılan bir sözleşmedir.

Müteahhit satış vaadi sözleşmesi içerisinde, alıcı ve satıcının sahip olduğu hak ve sorumluluklara da yer veriliyor. Bununla birlikte müteahhitler, yapmış oldukları binalardan kendilerine kalan daireleri istedikleri gibi satma hakkına sahip oluyorlar.

Ayrıca müteahhit tarafından henüz yapımı tamamlanmamış olan binalarda yer alan dairelerin satışı, satış vaadi sözleşmesi ile gerçekleştirilebiliyor. Peki, müteahhit yapmış olduğu bu satış vaadi sözleşmesinden cayabilme hakkına sahip midir?

Müteahhidin elbette ki satış vaadi sözleşmesinden cayma hakkı bulunuyor. Fakat bu gibi durumlar için sözleşmede yer alan cezai şart uygulamasını yerine getirmesi de gerekiyor. Satış vaadi sözleşmesinde yer alan bu cayma gibi durumlar için tazminat ödenmesine dair hüküm, Borçlar Yasası’nda zamanı belli olmayıp, tamamen ceza niteliği taşır. Bu demek oluyor ki alıcı, müteahhidin cayması halinde, mahkeme yoluyla isterse vaadin yerine getirilmesini, isterse de ceza bedelinin ödenmesini talep edebilir. Satıcı ise, ceza bedelini ödeyerek, kendi sorumluluğunu yerine getirmekten kurtulmuş olmaz.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.