Müteahhit İflas Ederse Ne Yapmak Gerekir?

Müteahhidin bir arsa üzerinde bina inşaatına başlayabilmesi için, o arsanın sahibi ile kat karşılığında bir sözleşme imzalaması gerekiyor.

Müteahhidin bir arsa üzerinde bina inşaatına başlayabilmesi için, o arsanın sahibi ile kat karşılığında bir sözleşme imzalaması gerekiyor.

Arsa sahibi ile yapılan bu sözleşme sayesinde, müteahhit tarafından inşası tamamlanan binada arsa sahibine kalacak olan daireler belirlenerek, geriye kalan bağımsız bölgeler ise müteahhide kalmış oluyor.

Müteahhit yapacağı inşaatta kendisine düşen bağımsız daireleri, inşaatı tamamlamadan satışını gerçekleştirebiliyor. Bu durumda yapılan sözleşmeye ise, müteahhit daire satış sözleşmesi adı veriliyor.

Yapılan bu müteahhit daire satış sözleşmesi sayesinde, alıcı tarafından, konut amacıyla almayı planladığı gayrimenkulün satış bedelini önceden peşin mi yoksa taksitle mi ödeyeceği belirlenip, satıcı tarafından ise, gayrimenkulün satış bedelinin bir kısmı ya da tamamı ödenmesi halinde gayrimenkulü alıcısına teslim etmeyi kabul etmiş olduğu anlaşılıyor.

Müteahhit, Sözleşmede Yer Alan Şartlara Uymak Zorunda!

Binanın inşası sırasında müteahhidin, sözleşmede yer alan kurallara uyma zorunluluğu mevcut bulunuyor. Müteahhidin inşasına başladığı binayı, sözleşmede yazılı olan maddelere uygun olacak şekilde inşa etmesi ve inşaata zamanında başlayıp yine zamanında bitirmesi gerekiyor.

Fakat bazen müteahhitler tarafından, bazen de hak sahipleri tarafından bir takım problemlerle karşılaşılabiliyor. Hatta bazen müteahhitler iflas edebiliyor ya da ortadan kaybolabiliyor. Peki, müteahhidin iflas etmesi durumunda ne yapmak gerekiyor?

Müteahhidin iflas etmesi ya da ortadan kaybolması gibi durumlarda, sözleşmeye imza atan 3. Şahıslar, üzerinde inşası yapılan arsa sahibi ile karşı karşıya gelebiliyor. Bu gibi durumlarda ise arsa sahibi, müteahhidin iflas etmesini bahane göstererek, imzalanmış olan sözleşmenin iptal edilmesini talep edebiliyor.

Ayrıca bu tarz durumlarda 3. Şahıslar tarafından hak sahipliği nedeniyle arsa sahibi için de hukuki süreç başlatılması mümkün oluyor. İnşaatına başlanmış fakat tamamlanamamış bu çalışma nedeniyle, arsa sahibinin sebepsiz zenginleşmesi adına dava açılabiliyor.

Tüm bunlardan başka her iki taraf, yani arsa sahibi ve sözleşmede imzası bulunan 3. Şahıslar, müteahhide karşı olup dava açabiliyorlar. Davada karar verilecek ilam sonucunda, yüklenici için netleşecek olan alacak adına yapılacak takipte, yüklenicinin arsa sahibi tarafından sebepsiz zenginleşmesine yararlı ve mecburi olan masraflar alacağına, haciz konulma imkanı sağlanıyor.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.