Mükellefler Dikkat! O Verginin İlk Taksit Dönemi Başladı!

Gayrimenkul sahiplerinin ödemek ile yükümlü olduğu Emlak ve Çevre Temizlik Vergisi’nin ilk taksit ödeme süreci bugün itibari ile başladı. 31 Mayıs tarihinde son bulacak olan süreçte ev sahipleri dilerlerse ilk taksiti, dilerlerse de verginin tümünü ödeyebilecekler.

Bu yılın emlak ve çevre temizlik vergisinde ilk taksit ödemeleri bugün itibari ile başladı. Ev, iş yeri sahipleri ya da kullanıcıları, bugün ile beraber 31 Mayıs tarihine kadar ilk taksit ödemelerini gerçekleştirebilecekler. Taksitinin tümünü ödemek isteyenler de yine bu süreçte ödemelerini gerçekleştirebilecekler.

Vergi mükellefleri ödemelerini, bağlı bulundukları ilçelerin belediyesine başvuruda bulunarak gerçekleştirebilirken, gayrimenkulü başka bir ilde ya da ilçede bulunan mülk sahipleri ise ödemelerini bütün belediyelerin PTT hesabına havale yöntemi ile ya da Belediyelerin Banka Hesap Numarasına Emlak Vergisi Mükellef Numaralarını girerek gerçekleştirebilecekler.

Emlak Vergisi Ödemeyecek Kişiler

Söz konusu olan bu dönemde, Emlak Vergisi Kanunu’nda yer alan muafiyet şartlarına sahip mülk sahipleri ise emlak vergisinden muaf tutulacak. Bunun için gayrimenkul sahipleri belediyelere bir dilekçe ile müracaat edebilirken, muaf olduğu halde vergisini ödeyen kişiler ise 5 yıl öncesine kadar ödemiş olduğu vergisini geri alabilecek.

Öte yandan bu yıl içerisinde satın alınmış olan bir mülkün emlak vergisi mükellefiyeti gelecek yıl itibari ile başlayacak. Bu nedenle bu yıl satın alınmış olan herhangi bir taşınmaz için emlak vergisi ödenmeyecek.

Kira Geliri Beyanı Dönemi de Bugün Başladı

Türkiye’deki milyonlarca mülk sahibini alakadar eden bir başka mesele ise kira geliri beyanı olurken, söz konusu olan bu beyan dönemi bugün itibari ile başlamış oldu. Her sene 1-25 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen kire geliri beyanı dönemi, bu yıl 25 Mart’ın Pazar gününe denk gelmesi sebebi ile 26 Mart tarihinde sona erecek. 1 Ocak 31 Aralık 2017 tarihleri arasında kira geliri elde eden mülk sahipleri, konuttaki istisna oranı 3 bin 900 TL, iş yerindeki istisna oranı ise 30 bin TL olduğu ifade edildi.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.