Basına açıklamalarda bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 18 sene önce gerçekleşen ve acısını halen daha hissettiğimiz 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi için yıldönümünde bir kez daha acıyı ve hüznü bir kez daha kalplerimizde hissettiğimizi söyledi.
17 Ağustos Gölcük Depremi için alınması gereken derslerin alındığını ifade eden Arslan, can alan şeyin deprem olmadığını, asıl önemli şeyin kalitesiz yapı ve binaların, kalitesiz yapılan köprülerin, tünellerin olduğunu açıkladı. Türkiye’nin deprem kuşağında bulunduğunu söyleyen Arslan, bu nedenle deprem ile yaşamayı öğrenmemiz gerektiğini, olması ihtimal olan depremler için her zaman hazırlıklı olmamız gerektiğini belirtti. Arslan, bu nedenden dolayı yapılan her köprü ve tüneli, inşa edilen her yapıyı deprem riski göz önünde bulundurularak yapıldığını söyledi.
Mega Projeler En Şiddetli Rüzgar ve Depreme Karşı Dayanıklılar
Yavuz Sultan Selim, Osmangazi gibi büyük olan köprülerin tekrardan inşa edildiğini, rüzgara karşı önlemlerin alındığını, şiddetli depremler için de gerekli tedbirlerin alındığını söyleyen Arslan, Yavuz Sultan Selim ile Osmangazi Köprüsü’nün en şiddetli depremde bile dayanıklı durabilecek şekilde yapıldığını, en olumsuz durumda hizmet verebileceğini söyledi. Arslan, benzer şekilde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ile 14 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün de sismik dayanıklılıklarının olduğunu söyledi.
Tüm Depremler Göz Önünde Bulunduruldu, Tasarımı Yapıldı
Marmara Denizi’nin altına inşa edilen Marmaray ile Avrasya’nın da yaşanması ihtimal olan depremlere karşı en güvenilir yerlerden birinin oralar olduğunu söyleyen Arslan, Avrasya Tüneli’nin Kuzey Anadolu Fay Hattına 16 kilometrelik uzağında olduğunu, bu çerçevede de 2.500 senede bir gerçekleşecek en büyük deprem göz önünde bulundurularak inşa edildiğini söyledi.
7,5 Moment Şiddetindeki Depreme Dayanıklı
Tsunami etkileri ile sıvılaşma, deprem yükleri ve benzeri gibi tüm etkenler göz önünde bulundurularak uluslararası standartlara göre tasarımlarının gerçekleştiğini, imalatlarının uygulandığını söyleyen Arslan, Kuzey Anadolu fayında olması muhtemel 7,5 moment şiddetindeki bir deprem baza alınarak iki tane sismik conta yapımın gerçekleştiğini söyledi.
Boğazın altına yapılan sistemin, İstanbul’da 500 senede bir olması ihtimal en şiddetli depreme karşı bile güçlü olduğunu, o depremde bile hasarsız bir şekilde kendini ayakta tutabileceğini söyleyen Arslan, küçük bakımlarla iyileştirmelerin yapılabileceğini söyledi.