Isı köprülerinin oluşumunu engellemek ve ısı yalıtımının sürekli olmasını sağlamak adına, gerekli görülen ısı izolasyon katsayısına ulaştırabilmek için binaların dış cephelerine yapılmış olan uygulamalara mantolama adı verilir.
Basit bir dille tabir edecek olursak mantolama, binanın dışarısındaki ısıyı evin içerisine sokmadan, evin içerisindeki ısıyı da koruyabilmek için bir nevi binanın manto içine alınmasına yani ısı yalıtımı uygulanmasına denir.
İçerisinde yaşadığımız binalar yazları ısınır, kışları ise soğur. Kış mevsiminde ısınabilmek için kömür, doğalgaz gibi yakıtlar kullanılırken, yaz mevsimleri ise serinleyebilmek için klimalardan faydalanılır. Bu noktada ihtiyaç duyulan ısı yalıtımı, yazın serinleyebilmek, kışın ise ısınabilmek için harcanılan enerjiyi azaltmak ve daha konforlu bir ortamda yaşam sürdürebilmek amacıyla, yaşadığımız binaların dış cephelerinde, cam ve doğramalarında, döşemelerinde, tesisatlarında ve çatılarında dışarıdan içeriye ısı geçişini azaltmak ve içerdeki ısıyı korumak için alınan önlemlere deniliyor.
Mantolamanın Faydaları Nelerdir?
Yaşadığımız binalarda daha konforlu bir hayat sürdürebilmek adına mantolama yapmanın birçok faydası vardır. Binaların dış cephesine yapılan bu mantolama uygulaması, binadaki havanın dışarıya geçişini engelleyerek kullanılan enerjide tasarruf edilmesini sağlar. Ortalama olarak yüzde 50 civarında yakıt tasarrufu elde etmeyi sağlar ve kendi kendini 2,5 yıl kadar amorti eder.
Sadece kış mevsiminde kullanılan yakıtların giderlerini en aza düşürmeyen ısı yalıtımı, yaz mevsiminde harcanan soğutma giderlerini de azaltır. Konut içerisinde yer alan ısının dengeli bir şekilde dağılmasını ve bu sayede de evlerde rutubetsiz, konforlu ve sağlıklı bir yaşam alanı sağlar. Yine bu sayede evin iç duvarlarında oluşan küflenme ve siyah lekeler ile duvar boyalarının kabarıp dökülmesine engel olunur.
Mantolama uygulaması, inşa edilen binanın dayanıklılığını uzattığı gibi ömrünü de uzatır ve onarım masraflarını azaltır. Binanın dış cephesini de oldukça hoş gösteren bu uygulama, atmosfere karışan karbonmonoksit miktarını da en aza indirerek çevrenin korunmasına ve hava kirliliğinin azalmasına da fayda sağlar.
Mantolama Yapılırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Mantolama, yapı içerisinde bulunan enerjinin en verimli şekilde kullanılmasını ve ısı yalıtım malzemeleri sayesinde korumaya alınan yapının ömrünün uzamasını sağlar. Bu nedenle mantolama uygulaması yapılırken en iyi verimi sağlamak için yapının dış cephesinin her bölgesinin yalıtılmasına dikkat edilmesi gerekir. Eğer ki dış cephede yalıtım yapılmamış bir alan kalırsa, bu durum ısı köprüleri adı verilen ısı kaçaklarına neden olur ve gerçekleştirilen uygulamadan beklenen performans alınamaz. Ayrıca bu durum zaman ve para israfına da neden olur.
Özellikle mantolama yapılırken dış cephedeki en kritik noktalar pencere, balkon ve çıkıntılardır. Bu noktalarda uygulama yapılırken çok fazla özen gösterilmeli ve ısı kaçaklarına neden olmadan uygulama tamamlanmalıdır.
Yine ısı yalıtımı yapılırken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus uygulamada kullanılan malzemelerdir. Söz konusu olan bu malzemelerin hem binaya, hem de birbirlerine uyumlu olması gerekir. Isı köprülerine dikkat edilerek yalıtım yapılmalı ve kullanılan malzemeler uzun ömürlü olmalıdır. Isı yalıtımında özellikle en fazla tercih edilen EPS, XPS ve taş yünü levhaları özelliklerini kaybetmemelidir.
Mantolama Uygulaması En Doğru Şekliyle Nasıl Uygulanmalıdır?
Bu uygulamaya başlanılmadan önce Termal Kamera yöntemi ile binanın ısı kaybı tespit edilmelidir. Uygulama tamamlandıktan sonra da yine bu yöntem ile binanın verimliliği test edilmeli ve yapılan testin sonucu da bina yönetimi için raporlanmalıdır.
Mantolama uygulaması birkaç aşama ile gerçekleştirilir.
- Başlangıç profili: Söz konusu olan uygulamanın ilk aşaması olan başlangıç profilinde zemine bir alüminyum başlangıç profili yani su basmanı özel olarak yapılmış dübeller ile çakılır. Çakılan bu profilin ölçüsü kullanılan yalıtım levhasının inceliğine ve yalıtımın sistemine göre değişiklik gösterebilir.
- Yapıştırma Harcı: İlk aşamada profiller çakıldıktan sonra, yalıtım levhalarının arka kısmına özel bir yapıştırıcı harç dişli bir mala ile sürülür ve bu işlemin hemen ardından levhalar şaşırtma yöntemi ile duvara yapıştırılır.
- Dübelleme: uygulamanın üçüncü aşaması olan dübellemeye geçmeden önce, yapıştırma harcının tamamen kurumuş olmasından emin olmak gerekir. Bir matkap yardımıyla levhalar üzerinde uygun bir delik açılır ve dübeller ile sabitleştirilir.
- Köşe ve Kenarlar: köşe ve kenarlarda sağlam bir yüzey oluşturabilmek için alüminyum köşe profilleri kullanılmalıdır. Bu profiller yalıtım levhalarının üzerlerine donatı katmanından önce yerleştirilerek üzerine donatı sıvısı sürülür.
- Donatı Sıvısı ve Filesi: Kenar ve köşe profillerinden itibaren başlanılarak bütün yüzeye bu sıvıdan sürülerek yine dişli bir mala ile tirifillenir. Bu sıvı üzerine henüz kurumadan ve kenarları 10 cm birbirinin üzerine örtecek şekilde donatı filesi yerleştirilir. Ardından bu filenin üzeri de sıva ile kapatılır.
- Dekoratif ya da Hafif Sıva: Altıncı aşama olan son kat sıva işlemi, bir önceki uygulanan donatı sıvı kuruduktan yapılır. İstenilen kalınlıkta uygulanan bu sıva, mantolamanın dışında sert, koruyucu ve dekoratif bir katman oluşturur.
- Boya: Mantolama uygulamasının son aşaması olan bu uygulama ile, hafif sıva uygulanmasının ardından bir dış cephe boyası ile boyanarak hoş bir görünüm elde edilir.