Maliye Bakanlığı ofis ya da iş yeri adı altında konut satışı gerçekleştiren kişilerin oynamış oldukları bu oyununu bozdu. Tapu satışı esnasında bir ofis ya da büro olarak gösterilen gayrimenkullerin satışı konut olarak yapılsa dahi, artık yüzde 18’lik vergiye tabi tutulmaya başlandı.
Maliye Bakanlığı tarafından, bir konutun, düşük vergi ödenebilmesi adına ofis ya da iş yeri olarak gösterilerek satılması oyununa son verildi. Bunun ile beraber bu şekilde gerçekleştirilen işlemlerde haksız yere geri ödenen KDV iadesi oyuna da son verdi.
Bundan Sonra Hepsi Yüzde 18 KDV Oranına Tabi Tutulacak
Konut ve ofisler için uygulanan KDV oranlarına yönelik Maliye Bakanlığı tarafından, tapu kayıtları baz alınarak net büyüklüğü 150 metrekareye kadar çıkan konutlar için yüzde 1, ofisler ve iş yerleri için ise yüzde 18 oranında KDV uygulaması gerçekleştiriliyordu. Fakat bundan sonra, tapu işlemlerinde rezidans, ofis, büro, iş yeri olarak gösterilen ve büyüklüğü net 150 metrekareyi bulan gayrimenkuller konut olarak satılsa dahi yüzde 18 oranı ile Katma Değerler Vergisi (KDV) uygulanacak. Böylelikle yıllara dayanan ruhsat ve tapu kayıtları baz alınarak KDV oranının belirleneceği özelgeler yayımlanmış oldu.
Bakanlık Ayrıca Daha Önce Yanlış Ödenen Vergileri Cezaları İle Birlikte Topluyor
Fakat Maliye Bakanlığı bunun ile de sınırlı kalmadı. 2011 ile 2014 yılları arasında Maliye Bakanlık tarafından verilmiş olan özelgeler baz alınarak, konut ve ofis – iş yeri gibi taşınmazların satışı esnasında yanlış KDV oranı uygulanan vergi mükelleflerinden, eksik olarak hesaplama ile gerçekleştirdikleri Katma Değerler Vergisi (KDV) ödemelerini cezalı bir biçimde geri toplanmaya da başladı. Bahsi geçen bu duruma her ne kadar itiraz edilip olay yargıya taşınsa da, Danıştay 3’üncü Dairesi Maliye Bakanlığının yararına bir görüş sundu.