Maliye Bakanı’ndan Vergi İndiriminin Kiralara Yansımasıyla Alakalı Açıklama Geldi

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yaptığı açıklamada hem kurumlar, hem de gelir vergisinde gerçekleştirilecek düzenlemeler ile birlikte beyanname veren mükelleflerin sayısının artacağı yönünde önlemlerin hayata geçirildiğini aktardı. 

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yaptığı açıklamada hem kurumlar, hem de gelir vergisinde gerçekleştirilecek düzenlemeler ile birlikte beyanname veren mükelleflerin sayısının artacağı yönünde önlemlerin hayata geçirildiğini aktardı.

Hem kurumlar vergisi, hem de gelir vergisi için yeni düzenlemelerin uygulanacağını aktaran Maliye Bakanı Naci Ağbal, konu hakkında açıklamalarda bulundu. Özellikle kira beyannamesi ve vergi önlemleri ile alakalı beyanname veren mükelleflerin sayısının artması yönünde bir hedefleri olduğunu aktaran Ağbal, yeni vergi indirimi ile birlikte inşaat sektörü içerisinde vergilendirme aşamasında yaşanan karışıklığın da önüne geçileceğini planladıklarını aktardı.

‘Gerçek Gider’ Modeline Geçiş

Uygulanmaya başlanacak olan yeni gelir vergisi düzenlemesi sayesinde artık kira gelirlerinin vergilendirilmesinde uygulanan modellerde değişikliklerin hedeflendiğini aktaran Ağbal, sistemde uygulanmakta olan ‘gidere yazma modeli’nin yerine artık ‘gerçek gider’ modeline geçileceğinin öngörüldüğünü aktardı.

Ağbal, yaptığı açıklamada yeni model sayesinde beyanname veren mükellef sayısında önemli bir artışın ön görüldüğünü ifade etti. Yüzde 25’lik oranın yüzde 15’lere kadar düşeceğini ifade eden Ağbal, inşaat işlemlerinde yer alan mevcut vergilendirmenin karmaşık olduğunu ve bunun düzene oturtulacağını ifade etti.

İnşaat Süreçlerindeki Vergi Karmaşasının Önüne Geçilecek!

Ağbal, inşaat süreçlerindeki mevcut vergilendirme sisteminin karışık olduğunu, atılacak adımlar ile birlikte bu süreçlerin de basite indirgenmesini hedeflediklerini aktardı. Aynı zamanda kritik sektörler için yapılacak düzenlemeler ile birlikte enerji, savunma, güvenlik, sağlık gibi alanlarda daha fazla yatırıma olanak tanınacağını müjdeledi.

Ağbal, Türkiye’nin sahip olduğu rekabetçi gücün de yapılacak bu düzenlemeler ile birlikte artırılmasının hedeflendiğini ifade ederken, bahsi geçen enerji, savunma, güvenlik, sağlık sektörlerinde kurumlar vergisi oranlarında da önemli indirimlerin gündeme gelmesinin masaya yatırılacağını aktardı. Yapılan çalışmalara bankacılık ve finans sektörlerinin dahil edilmediğini ifade eden Ağbal, önceliklerinin yüksek teknolojili ve yerli üretim gerçekleştiren firmalar olduğunu ifade etti.

Orta ve Uzun Vadede Olumlu Etki!

Atılacak adımların başlangıç aşamasında vergi hasılatı üzerinde etki yaratacağını aktaran Ağbal, yapılacak teşvikler ile yapılacak yatırımların artması sayesinde toplam vergi alımlarının hem orta, hem de uzun vadede olumlu bir etki yaşayacağını beklediklerini ifade etti.

Vergi indirimi gündeminin sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde mevcut olduğunu ifade eden Maliye Bakanı Naci Ağbal, global firmaların giriş yapacakları ülkeler arasında bir belirleme yaparken en önem verdikleri konunun vergi oranları olduğunu ifade etti. Birçok ülkenin vergi indirimine gittiğini ifade eden Ağbal İrlanda’da bazı sektörlerde alınan kurumlar vergisinin yüzde 12’ye düşürüldüğünü, A.B.D.’de de indirimin gündemde olduğunu ifade etti. Türkiye’de ilk indirimin 2006 yılında yapıldığını hatırlatan Ağbal, oranın yüzde 33’ten yüzde 20’ye kadar düşürüldüğünü belirtti.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.