Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, kentsel dönüşüm ile ilgili açıklamalarda bulundu. Önümüzde 15-20 sene içinde inşaat sektörünün büyümesine kentsel dönüşümün çok fazla katkı sağlayacağını söyleyen Murat Kurum, hedeflerinin mahalle ve kent ölçeğinde bütüncül proje çalışmaları olduğunu söyledi.
Ülkemizde afet risklerine karşı riskli yapı stoklarının yenilenmesi kapsamında 2012 senesinde yasa çıkarılmıştı. Bu yasaya dikkat çeken Murat Kurum, yeni yasanın çeşitli kolaylıkları, teşvikleri getirdiğini, bu sayede de riskli yapı stoklarının hızlı dönüşüm süreçlerine girdiğini söyledi.
Teknik ve Sosyal Alt Yapı Eksikliği Var!
Murat Kurum, şehirlerin eksiklerinden bahsetti. En önemli eksikliğin teknik ve sosyal alt yapıları olduğunu ifade etti. Parça parça çalışmaların yürütülmesi ile sonuca varılmadığını, binaların depreme karşı daha dayanıklı hale gelmesine ek olarak kentlere olan kazançların da olmadığını söyledi.
Şuanda kentsel dönüşüm sürecindeki olan yapıların zeminlerin eskisi gibi tekrar oluşmaması ve alınan önlemlerin geri dönülmez bir hale dönüşmemesi için binalarda parça parça yönetim olmaması gerektiğini söyleyen Murat Kurum, bunun aksine daha planlı, daha disiplinli, daha bütüncül çalışmaların ve yönetimin olması gerektiğini ifade etti.
1 Yılda 600.000 Konut Yapılıyor!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin ülkemizde yenilenme sürecine girmesi gereken toplamda 7 milyon 500 bin bağımsız birimin olduğunu söylemişti. Bu konuya dikkat çeken Murat Kurum, Bakan Özhaseki’nin önümüzde 15 senelik zaman zarfında kentsel dönüşümü hedeflemek istediğini, 1 yılda 500.000 konutun yenilenmesi gerektiğini söyledi. Murat Kurum, bunlara ek olarak da Türkiye’de her sene ortalama 600.000 konut ihtiyacına karşılık verildiğini, ihtiyaçların giderildiğini söyledi.
İnşaat Sektörü Hayatımızın Merkezi!
İnşaat sektörü ekonominin lokomotifi diyen Murat Kurum, inşaat sektörünün 250 farklı sektöre etkisinin olduğunu, kentsel dönüşümün asıl temelinin sosyal ve teknik yapıların daha sağlam hale getirilmesi olduğunu, dönüşümün ise 15-20 sene içinde inşaat sektörünün büyümesine, hızlı gelişmesine katkı sağlayacağını söyledi.
Nihai enerji tüketiminde ikamet edilen evlerin payının yüzde 30’a yaklaştığını söyleyen Murat Kurum, yüzde 30’luk oranın yüzde 80’ini ısıtma, soğutma ve aydınlatma amaçlı tüketildiği baza alındığı zaman elde edilen tasarruf ve verimin Türkiye’nin milli servetine olan katkısının çok fazla olduğunu, binaların karbon salınım miktarı için ise azami değerlere düşeceğini söyledi.
Kentsel Dönüşüm Uzun Planlı Yerleşim Alanları için Büyük Avantaj!
Bu konunun sürdürülebilirlik olarak değerlendirmesi yapıldığı zaman kentsel dönüşümün hem doğaya saygılı hem de çevreye duyarlı olduğunu söyleyen Murat Kurum, uzun planlı yerleşim alanları için kentsel dönüşümün çok büyük bir avantaj olduğunu söyledi.
İstanbul-İzmir Otoyolu 3 Saat Olacak!
İzmir’in metropollük açısından İstanbul ile rekabet edebildiğine dikkat çeken Murat Kurum, İstanbul-İzmir otoyolu bitiminde iki şehir arası mesafenin 3 saate kadar düşeceğini, kendileri için İzmir’in yerinin farklı olduğunu, 2000’li yıllarda İzmir Mavişehir bölgesinde yaşan standartları yüksek olan yaklaşın 4.000 adet bağımsız birimlerden meydana gelen toplu konutlar inşa ettiklerini söyledi.