Küresel Konut Fiyat Endeksi Açıklandı! Dünya Ortalaması 4.6 Oldu!

Küresel konut fiyat endeksi açıklandı. Açıklanan bu endekse göre, Türkiye geçtiğimiz yıl yüzde 11,2 oranında yükseliş kaydederek dünya 5’inci oldu.

Emlak sektöründe yaşanan kısmi durağanlığa rağmen Türkiye konut fiyat artışında dünya çapında 5’inci sıraya yerleşti. Uluslararası araştırma şirketi ola Knight Frank tarafından toplamda 59 ülkeyi kapsayacak şekilde yapılan araştırmaya göre, Türkiye geçtiğimiz yıl konut fiyatlarında bir önceki yıla kıyasla yüzde 11.2 oranında yükseliş gösterdi.

Geçtiğimiz yıl emlak sektörünün sıkıntılı bir sene geçirdiği herkes tarafından bilinirken, konut satışlarında yaşanan durağan görünüm müteahhitler tarafından da devamlı dile getiriliyor. Fakat bu durum dünya ile kıyaslandığında Türkiye dünya çapında ilk 5’e girebilmeyi başarıyor.

Fiyatların Daha da Artmasına Yatırım Araçları Engel Oldu

Konut arzının yüzde 5’ini meydana getiren markalı konut projelerinde fiyat artışı söz konusu olurken, piyasanın geri kalanında ise bu durumdan bahsetmek mümkün değil. Söz konusu araştırma şirketi tarafından açıklanan bu rapora göre, Türkiye dünya ortalamasının üzerinde seyrederken, 2017 yılında dünya çapında konut fiyat artışları yüzde 4.6 oranında seyretti. Bahsi geçen bu rakam 2016 yılında 5.3 olarak gerçekleşirken, yaklaşık 1 sene içerisinde 1 puan civarında bir gerileme gözlemleniyor. Konut fiyatlarında yaşanacak daha fazla yükselişe, piyasadaki döviz kurları, mevduat faizi gibi diğer çeşitli yatırım araçlarında görülen dalgalanmalar engel olu.

Açıklanan bu rapora göre, listenin ilk 10’unda 7 adet Avrupa ülkesi yer alırken, dünya üzerinde en fazla konut fiyat artışının gerçekleştirildiği ülke ise yüzde 15 oranındaki artış ile İzlanda olarak belirtiliyor. İzlanda’dan sonra ise yüzde 13.7 ile Hong Kong yer alıyor.

Öte yandan rapora kıta bazında bakıldığında ise, yine en fazla konut fiyat artışının yapıldığı kıta yüzde 7.5 oranındaki artış ile Kuzey Amerika olarak listenin ilk sırasında yerini alıyor.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.