Konut Kredisi Hacminde Bir Rekora İmza Atıldı!

Mayıs ayının 10’uncu günü kamu bankaları tarafından başlatılıp Temmuz ayının başı itibari ile sonlandırılan konut kredisi faiz oranı kampanyası sayesinde, konut kredisi hacminde 200 milyar liraya ulaşılarak şimdiye dek kırılan rekorlarından en büyüğüne imza atıldı. Bankaların totaldeki 2.4 trilyon liranın üzerine çıktı.

Kredi Hacmi 200 Milyar Liranın Üzerinde Çıktı

Türkiye ekonomisinin lokomotifi olarak nitelendirilen konut sektöründe, kamu bankaları tarafından10 Mayıs 2018 tarihinde başlatılan 10 sene vadeli olan kredilerdeki yüzde 0,98 faiz oranı kampanyası ve sektör temsilcilerin konutta yüzde 20 indirim ve yüzde 5 peşinat kampanyaları sayesinde bankaların konut kredisi hacminde şimdiye kadar en büyük rekora imza atıldı.

Konu ile alakalı olarak basında yer alan haberlere göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) verileri incelemeye alındığında, 11 Mayıs 2018 tarihi itibari ile 194.4 milyar lira civarında olan kredi büyüklüğünün 6 Temmuz 2018 tarihi itibari ile 201.6 milyar liraya ulaştı.

Bankacılık tarihinde bir ilk olarak kırılan bu rekor ile kredi hacminde 200 milyar liranın üzerinde çıkılırken, yaşanan bu yükseliş sayesinde ekonominin lokomotifi niteliğini bankacılık sektörüne devredildi. Söz konusu kampanya sürecinde konut kredisi hacminde yaklaşık olarak 95.5 milyar lira kadar yükseliş elde edildi.

İkinci El Konut Satışlarında Artış Yaşandı

Türkiye genelinde yaklaşık olarak 2 milyon civarındaki konut stokunu tüketmek maksadı ile başlatılan bu kampanyalar, ikinci el konut stoku için de yaradı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından elde edilen verilere göre, Mayıs ayı içerisinde ülke genelindeki toplam konut satışı yüzde 2.7 oranında düşüş yaşanarak, 119 bin 655’e kadar düştü. İkinci el konut satışlarında ise Mayıs ayı içerisinde yüzde 1 civarında yükseliş yaşandı.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.