Konut Kredisi Faizlerinde Sular Durulmuyor!

Konut kredisi faizlerinde her ne kadar ara sıra bir gevşeme görülse de, faizler yukarı yönlü seyir ivmesini sürdürüyor.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan araştırmalar neticesinde açıklanan rakamlara göre, konut kredisi faizleri 9 Mart 2018 tarihinden itibaren senelik bazda ortalama olarak yüzde 14,85 civarına artış gösterdi. Böylece 2009 yılının Ağustos ayından bu yana konut kredisi faiz oranları en üst seviyelere ulaşmış oldu.

Kredili Satışlarda Gerileme Kaydedildi

Konu ile alakalı olarak bir takım yayın kuruluşları tarafından da haberler yapıldı. Söz konusu haberlerden bazılarına göre, konut kredisi faiz oranlarında görülen bu en üst seviyeler, gayrimenkul sektörünün en çok problem yaşadığı, temel şikayetleri arasında yer alıyor. Konut kredisi faizlerinin oldukça yüksek olması sebebiyle konut satışlarında, özellikle de kredili (ipotekli) konut satışlarında durağan seyir devam ediyor.

Bir Senede Yüzde 20 Oranında Gerileme Yaşandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, 2018 Ocak dönemi itibari ile ülke genelinde gerçekleştirilen ipotekli konut satışları, 2017 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 20,3 oranında gerileme kaydederek 28 bin 678 adet satıl ile sınırlı kaldı.

Yine TÜİK tarafından açıklanan bu rakamlara göre, söz konusu dönemde Türkiye genelinde gerçekleştirilen konut satışlarındaki ipotekli satışların payı yüzde 29,6 olarak kayıtlara geçti. Üstelik bahsi geçen bu kredili konut satışlarındaki yaklaşık olarak yüzde 19,1’lik bir paya tekabül eden 5 bin 464 adet konut satışı ile listede ilk sıranın sahibi İstanbul oldu. Ülke genelinde gerçekleştirilen totaldeki satışlarda, ipotekli satışlar arasından en fazla payın sahibi ise yüzde 75’lik pay ile Ardahan olduğu açıklandı.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.