Konut Kredisi Faizleri Son 6 Yılın Rekorunu Kırdı!

konut-kredisi-faizleri-son-6-yilin-rekorunu-kirdi

Türkiye’de konut kredisi faizleri her geçen gün yükselmeye devam ediyor. Bu artış ipotekli konut satışlarında azalma kaydedilmesine neden oldu.

2011 Yılından Beri En Yüksek Düzey

2 Şubat 2018 haftası itibariyle konut kredisi faizleri, 2011 yılının kasın ayından beri ulaştığı en yüksek seviyeyi gördü. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından yayınlanan verilere göre Türkiye’deki bankaların Türk Lirası olarak kullandırdığı konut kredilerinin ortalama ağırlıklı faizi yüzde 14.55 olduğu görülüyor. Böylece konut kredisi faiz oranları konut satın almayı düşünen tüketiciler için faizde psikolojik düzey olan yüzde 1 oranının üzerinde yükseliş sergilemeye devam etmiş oldu.

İpotekli Konut Satışları Azaldı

Konut kredisi faizlerinde rastlanan bu artışın ipotekli konut satışları üzerinde de büyük etkisi görüldü. 2017 yılının aralık ayına ait verilerde Türkiye genelinde ipotekli konut satışlarının 2016 yılının aralık ayına göre yüzde 30.7 düşüş gösterdiği görüldü. Geçtiğimiz aralık ayında Türkiye’de 34 bin 29 adet ipotekli konut satışı gerçekleşti. Ülkemizde satılan toplam konut sayısının içinde ipotekli satışların oranı yüzde 25.6 oldu. İstanbul’da toplam 6 bin 516 adet konut satıldı.

Bu sayının içinde ipotekli satışların oranı yüzde 19.1 oldu. Toplam satılan konutlarda ipotekli satışların oranının en yüksek kaydedildiği şehir Ardahan oldu. Ardahan’da sayılan ipotekli konutların, toplan satışının içindeki oranı yüzde 45.5 olarak gerçekleşti.

Konut Kredisi Faizlerinde Yüzde 30.7 Artış

2018 yılının şubat ayında konut kredilerinde faiz oranları Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre son 6 yıldır ulaştığı en yüksek seviyeyi gördü. Bu yılın 2 Şubat haftasında Türk Lirası cinsinden konut kredisi faizleri yüzde 14.55 ağırlık ortalamaya ulaştı. Konut kredilerinde ortaya çıkan bu faiz artışın ipotekli satışları da etkilediği göze çarptı. 2017 yılının son ayında ipotekli satışlar Türkiye genelinde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 30.7 oranında azaldı ve 34.029 adet olarak kayıtlara geçti.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.