Konut Kredisi Devam Ederken Ev Satılabilir Mi?

Son beş yıla bakıldığında ülkemizde konut kredisiyle ev sahibi olan kişi sayısı 2,2 milyonu aşmış durumda! 2017 sonu 2018 başlangıcı ile geçmiş yıllar orantılandığında %30’luk bir artış da söz konusu diyebiliriz. Eğer konut kredisi çekme konusunda kararlıysanız veya krediyle ev sahibi olduysanız, yaptığımız derleme sonucu aklınıza en çok takılacak iki soruyu bu yazımızda cevaplayacağız.

Konut Kredisi Bitmeden, Krediyle Alınan Ev Satılabilir Mi?

Öncelikle şunu bilmeniz de fayda var ki, kredi ile aldığınız evin satışını yapıp cebinize sıcak yani toplu para koyup bankaya taksit olarak ödeme şansınız maalesef olmuyor. Örneğin 250 bin Türk lirası olarak çektiğiniz krediye, (faiz oranları değişebilir) faiz ile 300 bin Türk lirası ödeyeceğinizi varsayalım. Bununla birlikte krediyle almış olduğunuz evi 320 bin Türk lirasına satıp yirmi bin TL kâr elde eder hem de bankaya taksit olarak öderim diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. İyi bir haberimiz var ki bazı şartlar doğrultusunda krediyle aldığınız konutunuzun satışını yapabilirsiniz. Eğer evinizin satışını yapacaksanız, alıcının ödemeyi kredi çektiğiniz banka üzerinden size göndermesi gerekiyor. Anapara yani çekilen kredi tutarı ve faiz tutarı alıcı tarafından yatırılan paradan, banka tarafından çekiliyor. Üzerine kalan kâr ise size teslim ediliyor. İşte aklınıza takılan Krediyle Alınan Ev Satılabilir Mi sorusuna en net cevabı bu şekilde bulabilirsiniz.

Kredi Erken Kapatma Masrafları Ne Kadar Tutar?

Bu soruya net olarak krediyi çektiğiniz banka ve vade süresine göre değişkenlik gösteriyor diyebiliriz. Eğer çektiğiniz kredi 36 ay vadeli ise çektiğiniz konut kredisi tutarının %1, eğer 36 aydan fazla ise çekmiş olduğunuz tutarın yüzde 2’si Kredi Erken Kapatma cezası olarak çekilir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.