Bankalardan kredi alırken dikkat edilmesi gereken bir takım hususlar vardır.
Bizde şimdi konut kredisi alırken yapılan hatalar probleminin cevaplarını yazacağız. Belirtmemiz gereken şu ki; kredi temin ederken her zaman toplam kredi maliyeti hesaplamalarını yapmanız, yıllık maliyet oranlarının hesaplamaları yerine aylık faiz oranı üzerinden hesaplamaların yapılmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Habersiz yapılan sigortalar söz konusu olabilir, bunları incelemeniz gerekir. Aynı zamanda banka ile yapılan sözleşmelerin imzalanması aşamasında sözleşmeyi detaylıca okumanız, adınıza çıkan habersiz kredi kartlarına dikkat etmeniz, kredi taksitlerinizi oluştururken aylık gelirinizle orantılı olup olmadığını hesaplamanız gerekmektedir.
Konut Kredisi Alırken Yapılan Hatalar
1- Konut Kredisi Faiz Oranlarına Aldanmayın! Toplam Maliyeti Mutlaka Hesaplayın!
Tüm vatandaşların en çok karşılaştığı sorunlardan biri kredi karşılaştırma yaparken yalnızca faiz oranlarına bakmak oluyor. Kredi alınacak bankanın uyguladığı faiz oranlarının yanı sıra dikkat edilmesi gereken pek çok unsur vardır. Bunlar krediye ilişkin dosya masrafları, komisyonlar, ekspertiz ücretleri, sigorta tutarları ve benzeri gibi ek olara talep edilen maliyetlerdir.
2- Aylık Faiz Oranı Yerine Yıllık Maliyet Oranlarını İnceleyin!
Konut kredisi alırken yapılan hatalar incelendiği zaman en fazla karşılaşılanlardan biri de yıllık maliyet oranları yerine aylık faiz oranlarının incelenmesi oluyor. Yani sizden yıllık bazda tahsil edilen dosya masrafları, yapılandırma talebinizde ayrıca bir dosya masrafı alınabilinmektedir.
3- Konut Kredisi Kapsamında Yapılan Sigortalar
Tüm vatandaşların aklında olan bir soru var: Konut kredilerinde hangi sigortalar zorunlu?
Konut kredisi alımlarında deprem sigortası haricinde diğer sigortaların yapılması zorunda tutulmaz. Konut kredisi başvurusu sırasında siz talep etmeden hayat sigortası, konut sigortası ve benzeri sigorta türleri yapılabilinir. Bunlar için de yıllık bazda ek ücret talep edilebilir.
4- Konut Kredisi Sözleşmesini Mutlaka Okuyun!
Konut kredisi sözleşmesinin kesinlikle öncesinde bilgi formunu talep edin. Bilgi formu sayesinde kredi işlemlerine ilişkin tüm genel bilgileri edinmiş olacaksınız. Böylelikle de daha bilinçli kredi tüketici olacaksınız. Ayrıca tüm bilgilerinizi eksiksiz girmelisiniz. Sonrasında adresinizin girilmediği ve benzeri gibi durumlar ile bankaya çağırabilinir, siz farkında varmadan sözleşme yapılabilinir ve adınıza banka kartı, banka hesabı açılabilir.
5- Habersiz Kredi Kartı Çıkması
Kredi talebinde bulunan vatandaşlara bankalar haber vermeden müşterilerinin adına kredi kartları çıkarıyorlar. Yani bu durumda kredi kartınız oluyor, ödenmemiş borçlarınız oluyor ve sizin bundan haberiniz olmuyor. Bunun sonucunda ise bir dahaki kredi başvurularınız olumsuz sonuçlanıyor.
6- Konut Kredi Belgelerinizi Ödeme Sonuna Kadar Atmayın
Konut kredisi kullanmaya başladığınız tarihten ödemelerin sonuna kadar krediye ilişkin tüm belgeleri mutlaka saklayın. Çünkü ilerleyen dönemlerde banka ile bir problem yaşarsanız ve yargıya gitmek durumunda kalırsanız, her doküman için ayrı ayrı ücret istenebiliyor.
7- Taksit Tutarlarınıza Dikkat Edin!
Kredi taksitlerinin ödemeleri çok önemli. Ödeyebileceğiniz kadarı ile taksit tutarlarının belirlenmesi gerekmektedir. Aksi durumda ilerleyen dönemlerde bana ile problem yaşayabilir, ödemelerinizde aksaklık, eksiklik yaşayabilirsiniz. Bu durumda da kredi notunuz olumsuz etkilenir ve bir sonraki kredi alımlarınız zorlaşır.