Konut Finansmanlarında Tercih 37-120 Ay

Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörleri arasında bulunan inşaat sektöründe hükümet hem ofis için hem de konutlar için KDV oranlarında indirime gitti. Bu indirimle KDV oranı yüzde 18 seviyesinden yüzde 8 seviyesine çekildi. Benzer şekilde tapu harcında da yüzde 1’lik indirim kampanyası yapıldı. Kamu bankaları ise konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1 seviyesinin altına çekti. Şuanda özel bankalar halen daha yüzde 1’in üzerinde finansman veriyor. Hal böyle olunca inşaat sektörünün en bilindik kuruluşları ise konutlarda yüzde 20 indirim kampanyasına gitti. Tüm bu yaşananlar sonrasında ise vatandaşlar ev satın almak için adım attılar. Vatandaşların ev talepleri veriler incelendiği zaman görülmekte.

“250 Milyon Lira Konut Finansmanı Kullanıldı”

15 Mayıs tarihinde başlatılan konutlarda yüzde 20 indirim kampanyası sonrasında kamu bankalarının faiz oranlarını geri çekmesi kredi kullanımı oranını artırdı. Bankalar Birliği verileri incelendiği zaman 11 Mayıs ile 18 Mayıs tarihleri arasında bankalardan kullanılan kredi tutarının 250 milyon lira olduğu görülmekte. Konu hakkında açıklamalarda bulunan sektörün temsilcileri ise, kampanyaların 15 Mayıs itibariyle başladığını, daha çok kısa bir zaman geçtiğini, ilerleyen süreçlerde vatandaşların aldıkları kredi tutarlarının daha yüksek rakamlara tekabül edeceğini söylediler.

Vatandaşın Para Var, Vade Farkı İstemiyor!

Tüm bunlara ek olarak da konut kredisi kullanımlarında vade tercihleri kısaldı. Ceplerinde nakitleri olan vatandaşlar genel olarak 37 ay ile 120 ay arasındaki vadelendirmeyi tercih ettiler. 11 Mayıs ile 18 Mayıs tarihleri arasında bankalardan alınan konut kredisi tutarları 9 milyon 956 bin lira olurken, kullanılan vade aralıkları ise genel olarak 1 ile 12 ay arasında oldu. 37 ay ile 60 ay arasında kullandırılan konut finansmanı tutarı 8 milyon 559 bin Türk Lirası oldu. Uzmanlar bunu vatandaşların ceplerinde paralarının olduğu olarak yorumladı. Aynı zamanda da indirim imkanlarından vade farkı ve eritilme durumlarından uzak kalınmak istenildiğini aktardılar.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.