Konut Alanlarında Yapılaşma Şartları Nelerdir?

Resmi Gazete'de 3 Temmuz'da yayınlanan ve 1 Ekim tarihi itibariyle uygulanmaya başlanacak olan Yeni İmar Yönetmeliği ile birlikte yapılaşma koşullarında önemli düzenlemeler yapıldı.

Konut Alanlarında Yapılaşma Şartları Nelerdir?

Resmi Gazete’de 3 Temmuz’da yayınlanan ve 1 Ekim tarihi itibariyle uygulanmaya başlanacak olan Yeni İmar Yönetmeliği ile birlikte yapılaşma koşullarında önemli düzenlemeler yapıldı. Konut alanlarında yapılaşma şartları ile ilgili detaylar yazının devamında.

3 Temmuz 2017’de Resmi Gazete’de yayımlanıp 1 Ekim 2017’de yürürlüğe girmesi planlanan Yeni İmar Yönetmeliği’nde tüm yapılaşma koşulları ile alakalı olan bir takım düzenlemelere yer veriliyor. Söz konusu olan bu yönetmeğin 19’uncu maddesinde yer alan hükümlere göre konut alanlarında uygulanacak yeni maddeler şu şekilde gerçekleşecek.

Sosyal Alanlar İçin Yapılaşmanın Şartları Nelerdir?

Konut Alanlarında için Yapılaşma Şartları

F – Konut Alanları: Konut alanında;

  • İlgili olan idare meclisi tarafından yol boyu ticaret şeklinde teşekkül etmiş olduğu karara bağlı olarak alınan konut alanlarında yer alan parsellerin; yol ya da zemin kat seviyesinde ya da açığa çıkmış olan bodrum katlarının yol tarafından cephe alan mekanlarında veya binanın ilk katında ya da bodrum katlarında zemin katta bulunan alanla içten bir bağlantısı olan ve binanın ortak olan merpenleri ile bağlantı kurulmayan getirilecek olan kullanıma yönelik otopark ihtiyacına cevap vermek şartıyla, kirlilik ve gürültü oluşturmayan imalathane özelliği olmayan vatandaşın günlük ihtiyacını karşılayacak kuaför, kreş, eczane, terzi ve anaokulu ile gelişme alanları hariç; sağlık bakanlığı tarafından aranan şartlar sağlamak kaydıyla, günübirlik sağlık hizmetleri verecek muayenehane, sağlık kabini, aile sağlığı merkezi, diyaliz merkezi, işitme cihazı merkezi, evde bakım merkezi, lokanta ve hastane gibi konut haricinde hizmetlerde bulunabilir.
  • İlgili olan idare meclisi tarafından yine yol boyu ticaret şeklinde teşekkül etmiş olduğu karar altında bulunan konut kullanımı için ayrılan parsellerle alakalı kurumun belirttiği şartları sağlamak ve uygun görüşü elde etmek için müstakil olarak; yurt, kreş, ticari kata sahip otopark gibi alanlar ile gelişme alanları dışında özel sağlık ve eğitim kurumları yapılabilir.
  • Konut alanları içinde kalmış olsa bile konut binası yapılana dek açık otopark, peyzaj ve bahçe düzenlemesi yapılıp kullandırılmak ilgili olan kurumun elindedir.
  • Yol boyu ticaret olarak belirtilenlerde dahil olmak üzere konut alanlarında yer alan parsellerin araç giriş-çıkışından dolayı oluşan trafiği azaltmak maksadıyla ve alakalı olan kurumdan geçit hakkı almak şartıyla otopark yapılan bodrumdan plan kararı ile kamunun yer altı otoparkı için giriş-çıkış verilebilir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.