Belli bir süre için ev, iş yeri ve arsa gibi gayrimenkullerin kullanım hakkını mülk sahibinden almış olan kiracılar, anlaşma gereğince zamanında kira ödemelerini gerçekleştirmeleri gerekmektedir.
Günümüzde kiracıların kira ödemesini yapmaması, ev sahibi (ya da mülk sahipleri) için büyük sorun teşkil etmektedir.
Kirasını Ödemeyen Kiracı İçin Neler Yapılabilir?
Ödeme yapmayan kiracıya karşı izlenilmesi gereken yöntemlerden biri noter vasıtasıyla birinci haklı ihtarname çekilmesidir. Bu ihtarname ile kiracıya 30 gün içerisinde kira borcunu ödemesi için süre tanınır. Eğer bu 30 günün sonunda hala kiracı borcunu ödemezse ikinci bir ihtarname çekilir. Bu iki ihtarın sonucunda kiracı yine ödemeyi gerçekleştirmemişse, ev sahibi kiracıyı tahliye için dava açma hakkına sahip olur.
İzlenebilecek diğer bir yol ise icra takibi ve tahliye edilmesini isteme yöntemidir. Bunun için öncelikle bir icra takibi başlatılması gereklidir. Bu işleme uygulamada 7 – 30 adı verilir. Kiracı icra takibinin eline ulaşması halinde 7 gün içerisinde itiraz etmesi ve ya 30 gün içerisinde de kira borcunu ödemesi gerekir. Bunu yapmayan kiracılar için yine ev sahibine tahliye davası açma hakkı doğar. Ayrıca bu yolla ev sahibi kira ödemesini de haciz yoluyla alabilir. Normal şartlarda mahkemeler, olağanüstü bir durum olmadığı sürece ilk celsede kiracının tahliye edilmesine hükmeder. Bu süreç yaklaşık olarak 3 – 4 ay gibi bir zaman alır.
Kiracının borcunu ödememesi durumunda izlenebilecek başka bir yöntem, hiç ihtarname çekilmeden direkt olarak icra takibi başlatılmasıdır. Bu durumda İcra Dairesi kiracıya direkt olarak icra yolu ile borç ödeme emri gönderir. Emir kiracının eline ulaştıktan sonra kiracıya yine 30 gün mühlet verilir. Bu sürenin sonunda kiracı borcunu ödemezse, ev sahibi tekrar İcra Dairesine giderek kiracı tarafından ödemenin gerçekleştirilmediğini ve evin tahliye edilmesini istediğini bildirir.
Eğer kiracının borcunu ödememesinde herhangi bir mağdur bahanesi yoksa İcra Dairesi paranın tahsilini ve evin tahliyesini gerçekleştirebilir. Ev sahibi bu gibi yöntemler izleyerek kirasını ödemeyen kiracıdan kira ödemesini alır ve kiracısını tahliye ettirebilir.