Kirayı Nereye Ödemek Gerekir?

Kira ödemesi, bir çok kişi tarafından elden, makbuz almadan yapılmaktadır. Bu hatalı bir kira ödeme türüdür. Kirayı nereye ödemek gerekir sorusunu gelin birlikte cevaplayalım.

Kira ödemesi, bir çok kişi tarafından elden, makbuz almadan yapılmaktadır. Bu hatalı bir kira ödeme türüdür. Kirayı nereye ödemek gerekir sorusunu gelin birlikte cevaplayalım.

Öncelikle ev, arsa, iş yeri gibi bir gayrimenkulün kullanım hakkının gayrimenkul sahibi tarafından başka bir kimseye belli bir süre için para karşılığında vermesine kiralama denir. Mal sahibinin bu süre içinde kiracısından aldığı ücrete ise kira adı verilmektedir. Ev sahibi (ya da mal sahibi) ile kiracısı arasında, kiralama süresinin, ödeme tutarı ve biçiminin, kullanım koşullarını ve kira anlaşmasını feshedecek konuların yer aldığı bir sözleşme yapılır. Kira sözleşmesi yapan her iki taraf bu vesileyle de kanunda düzenlenmiş olan hak ve sorumluluklardan faydalanır.

Ne Kadar Az Olursa Olsun Banka Aracılığı ile Kira Ödemesi Yapılmalı!

Bir ev, arsa veya iş yerinin kiralanması halinde konumuz olan kiranın nereye ödenmesi gerektiğini Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde bildirilmişti. 29 Temmuz 2008 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 268 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde, belirenmiş olan limitin üstünde olan tüm gayrimenkul kiralarının banka aracılığı ile ödenmesi gerektiği bildirilmişti. Bu limitin altına olan kira bedellerinin ödemesinin ise elden gerçekleştirileceği duyurulmuştu. Ancak yayımlanmış olan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde, iş yeri kira bedelleri için herhangi bir üst limit belirtilmemiş, kira ödemesi ne kadar az ya da çok olursa olsun, banka aracılığı ile ödenmesi gerektiği bildirilmişti.

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde bildirilmiş olan esaslara göre, ev kiralarında, her konut için bir ayda 500 Türk Lirası ve üzeri kira geliri olanların, iş yeri kiralarında ise her iş yerini kiraya verenlerin ve onların kiracılarının ödeme ve tahsilatlarını, 1 Kasım 2008’den itibaren bankalar ya da Posta ve Teşkilat Genel Müdürlüğünün düzenlemiş olduğu belgelerle yapılması zorunlu kılınmıştır.

Kısaca söz konusu kanuna göre, ev kiralamış olan kiracılar, eğer kira bedeli 500 Türk Lirasının üzerindeyse ödemelerini banka üzerinden gerçekleştirecekler. İş yeri kiralayan kiracılar ise, kira bedelleri ne kadar olursa olsun her zaman ödemelerini banka üzerinden gerçekleştirecekler.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.