Son yıllarda izlediğimi ana haber bültenlerinde bir ev sahibi ve bir kiracı tartışması varsa, bu tartışmanın alevlendiği nokta kuşkusuz depozito problemidir. Ev sahibi tarafından teslim alınan evin, evden çıkarken aynı şekilde teslim edilmesi adına alınan ücrete ev depozitosu denilmektedir.
Ev sahiplerine hak veriyoruz çünkü kiraya vereceğiniz aile ya da bireyin iç yaşantısını bilmediğiniz için olası problemli ev teslimatında mağdur ev sahibi olabiliyor. Ancak her iki tarafından mağdur olmaması için özel bir sözleşme ile durumu hafifletebilirsiniz. Ancak ev sahibi olarak Kiracıya Depozito İadesi Nasıl Yapılmalı bilmiyorsanız yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Depozito Nedir? Neden Alınır?
Depozito Nedir sorusuna vereceğimiz cevap en kısa haliyle maddi güvence diyebiliriz. Sahip olduğunuz bir malı kiraya veriyorsanız, teslimat öncesi depozito alıp belirttiğiniz kuralların uyulmaması neticesinde zararınızı karışlamak adına kullanılır. Depozito veren kiracının yapılan kira sözleşmesini iyi incelemesi ve ona göre anlaşma yapması gerekmektedir. Ev sahibi tarafından sözleşmede belirtilen kurallara uyulduğu sürece, kira bitimi sonunda vermiş olduğunuz depozitoyu geri alabilirsiniz.
Kiracıya Depozito İadesi Nasıl Yapılmalı?
Ev sahibi olarak kiracınız ile yapacağınız sözleşme şartlarında ev nasıl teslim edildiyse o şekilde alınır ibaresiyle evin teslim edilmeden önceki son hali görsel delillerle ev sahibi tarafından saklanır. Kiracınız teslim ettiğiniz şekilde evi size bıraktıysa, 3 ay içerisinde kiracınızın banka hesabına, almış olduğunuz Kira Depozitosu bedelini yatırmak zorundasınız. Eski kiracınızı mağdur etmemek için üç ay beklemek yerine daha kısa sürede teslimat yapmanızı öneririz. Elden teslimat yapmanız durumunda eski kiracınızın teslim aldığına dair hazırladığınız belgeye imza atmasını, attırmadığınız takdirde olası şikâyette hak talebinde bulunmayacağınızı belirtmek isteriz.