Kiracılı Ev Satıldığında, Yeni Ev Sahibinin Kiracı Üzerindeki Hakları Nelerdir?

Hali hazırda kiracısı bulunan bir konutun satış işlemleri yapılabilir. Söz konusu satış işlemlerinin yapılmasının ardından konutun yeni sahibi bir takım haklara sahip olur.

Hali hazırda kiracısı bulunan bir konutun satış işlemleri yapılabilir. Söz konusu satış işlemlerinin yapılmasının ardından konutun yeni sahibi bir takım haklara sahip olur.

Günümüzde ev sahibi olmak, hemen hemen herkesin hayalleri ve hedefleri arasında yer almaktadır. Bazı vatandaşlar kendilerinin oturması amacıyla bir ev satın alırken, bazı vatandaşlar da aylık ek bir gelir elde edebilmek adına, kiraya verilecek yeni bir ev satın alırlar. Yatırım amacı ile ev satın alan vatandaşlar, yaptıkları yatırımlardan daha hızlı geri dönüş alabilmek adına kiracılı ev satın almayı da tercih edebilirler. Bu durumda hem yeni ev sahibinin, hem de kiracının bir takım hakları bulunmaktadır.

Borçlar Kanunu’nda yer alan konu ile alakalı olan 351. maddede şu şekilde belirtiliyor;

Daha önceden kiralanmış olan bir konutu satın alan kişi konutu kendisi, eşi, alt ve üstsoyu ya da kanun gereğince bakmak zorunda olduğu kişiler adına konut ya da işyeri olarak kullanılmasının zorunlu olması gibi bir durumda satın alınma tarihinden itibaren bir ay içerisinde kiracıya yazılı bildirimde bulunması şartıyla kira sözleşmesini 6 ay sonunda açabileceği dava neticesinde sonlandırabilme hakkına sahip olur.

Ayrıca konutun yeni maliki, ihtiyacı olması durumunda isterse sözleşmeyi bitirme hakkını, satın alma tarihinden itibaren 1 ay sonunda açabileceği dava ile de kullanabilme hakkına sahiptir.

Konutun Yeni Sahibi Sözleşmeyi Sonlandırabilir Mi?

Hali hazırda kiracısı bulunan bir konutun satın alınması halinde söz konusu olan kiracıyla herhangi bir anlaşma yapılamadığı takdirde ve kira sözleşmesine istinaden tapuda herhangi bir şerh yoksa tapunun yeni sahibine geçtiği tarihten itibaren 1 ay içerisinde yazılı bir ihtarname bulunmak gerekir. ihtarnamenin gönderilmesinin ardından da kiracının tahliyesi için 6 ay mühlet tanınır. Fakat bu süreçte kiracının sorumluluklarını yerine getirmesi durumunda da yeni malik 6 ayın dolmasını beklemeden kiracıyı tahliye etme hakkına sahip olabilir.

Konutun Yeni Maliki Hangi Durumlarda ve Ne Zaman Sözleşmeyi Fesih Edebilir? 

Yeni malik, Borçlar Kanununda belirtilen eşi, kendisi ya da ailesi tarafından konutun kullanılması gibi bir zorunluluğu olması halinde fesih edebilir.

Yeni Malikin Kiraya Zam Yapma Hakkı Var Mıdır?

Yeni malikin mevcut kiracıya zam yapma hakkı vardır. Fakat bu zam elbette ki belirli sınırlar çerçevesinde yapılabilir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.