Borçlar kanununda belirtilen maddeye göre konut ve çatılı iş yerlerindeki kiracılar, belirli sözleşmelerinin süresinin bitmesinden en az 15 gün önce bildirimde bulunmaz ise sözleşme aynı şartlarda bir yıl daha uzatılmış olur. Bu nedenle eğer ki kiraya devam edilmeyecek ise sözleşme bitim tarihinden itibaren 15 gün içerisinde bildirimde bulunmak gerekiyor. Kiraya veren taraf sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi tek taraflı sona erdiremiyor.
Dükkan Kiracı Tahliye Davası Nasıl Açılır?
10 yıllık uzama süresi bitiminde kiraya veren taraf, bu süreyi takip eden her uzama yılının bitimi ile birlikte en az 3 ay önce bildirimde bulunmak koşulu ile herhangi bir neden göstermeden sözleşmeyi bitirebiliyor. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ise kiracı sürekli kiraya veren taraf ise kiranın başlama tarihinden 10 yıl geçtikten sonra genel kurallara göre fesih bildirimi ile sözleşmeyi sona erdirme durumu söz konusudur.
İşyeri Kiracı Tahliye Davası Nasıl Açılır?
Belirtilen genel hükümlere göre fesih hakkının uygulanabileceği durumlarda kiraya veren taraf ile kiracı arasında mevcut olan sözleşme sona erebilir. Kiracı tahliye bildirimi yasal mevzuatlar ile net bir şekilde bildirilmiştir. Buna göre konut ve çatılı iş yeri kiralarında fesih bildiriminin geçerlilik süresi taraflar arasında yazılı bir biçimde yapılmasına bağlı olarak gelişiyor. Aynı zamanda aile konutu olarak kullanılan malikanede kiracı olarak bulunan taraflar eşinin net bir rızası olmadan kira sözleşmesini sona erdiremez. Eğer ki eşin rızası alınamayacak durumdaysa ya da eş rızasını vermek istemiyorsa böyle bir durumda hakimin kararına göre hareket edilir. Kiracı olmayan eşin kiraya veren ile bildirimde bulunması ile taraf haline gelebilir.
Merak ettiğim ne kadar çok şey varmış Mrb sayfa inan ki çok hoşuma gitti, paylaşımların devamını bekliyorum