Kira Gelir Vergisi Ödemelerine Az Bir Süre Kaldı!

Kira gelir vergisi son ödeme gününe 8 gün kaldı. 31 Mart Cuma günü akşamına kadar 2016 yılında elde edilen kira gelirleri için beyannamede bulunmak gerekiyor.

Kira Gelir Vergisi Ödemelerine Az Bir Süre Kaldı!

Kira gelir vergisi  son ödeme gününe 8 gün kaldı. 31 Mart Cuma günü akşamına kadar 2016 yılında elde edilen kira gelirleri için beyannamede bulunmak gerekiyor.

Yıllık Kira 3.800 Türk Lirası Altında Olanlar Vergi Ödemeyecek!

Kira gelir vergisi son gününe yaklaştıkça kim ne kadar ödeyecek, indirim var mı ve benzeri gibi sorular takılmaya başladı vatandaşların aklına. Kira geliri ayda 317 Türk Lirası yani yıllık 3.800 Türk Lirası tutarı altında olan vatandaşlar vergi ödemeyebilirler. Kira vergisinde iş yerleri için belirlenen bu tutar 30.000 Türk Lirasıdır. Kira gelir beyannameleri Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet adresinden (www.gib.gov.tr) adresinden verilebiliyor.

Kira Gelir Vergisinde Önemli Hususlar Var!

Yayınlanan haberlere göre kira geliri 3.800 Türk Lirası tutarı altında olan vatandaşlar kira vergisi ödemeyecekleri yönünde. Gider indirimi yapılıp kalan diğer kira tutarı üzerinden vergi ödenecek.Vatandaşların bu hususa çok dikkat etmeleri gerekiyor. Çünkü gider düşme yolunun 2 farklı çeşidi mevcut.

Vatandaşlar Gider Düşme Yolu Çeşitlerine Dikkat Etmeli!

Vatandaşların gider düşme yollarına dikkat etmeleri gerekiyor. Götürü Gider indirimi olan 1. seçenekteki oran yüzde 25’tir. Diğer gider düşme yolu ise gerçek gider indirimidir.

Örnek verecek olursak; aylık bazda 1000 Türk Lirası değerinde kira geliri olan bir vatandaşın yıllık 12.000 Türk Lirası gelir elde etmiş oluyor. Bu vatandaşın 3.800 Türk Liralık istisnası baza alındığı zaman geri kalan 8.200 Türk Lirası tutardan götürü gider düşürülür. O zaman 2.050 Türk Lirası indirim olmuş olacak. Vergiye tabi gelirden geri kalan tutar ise 6.150 Türk Lirası olmuş olacak.

Gerçek gider seçeneğini seçen vatandaşa ise farklı bir uygulama uygulanıyor.

İndirilen gider = (toplam gider x vergiye tabi olan hasılat) / toplam hasılat

Yani toplam gider ile vergiye tabi hasılatın tutarı çarpılıyor. Çıkan değer toplam hasılata bölünüyor. Son çıkan değer indirim yapılacak değere tekabül ediyor.

(3000 Türk Lirası x 8.200 Türk Lirası) / 12.000 Türk Lirası = 2.050 Türk Lirası

Götürü gider seçeneği ile aynı sayısal değer çıkmış oluyor.

Gerçek gider seçeneği seçen vatandaşlar için 11 maddeden oluşan bir gider indirimi söz konusu olabilir. Ve bunun sonucunda ise vatandaşlar hiç vergi ödemeyebilirler. Yeni ev almış vatandaşlar ya da kredi ile yeni ev almış vatandaşlar mutlaka gerçek gider yönetimi seçmeliler. Çünkü kiraya verilen konut için alınan borçların faiz giderleri ve evin satın alındığı tarihten itibaren 5 sene süre ile satın alma tutarının yüzde 5’lik oranı gider olarak yazmak mümkün. Hatta ve hatta evlerini kiraya verip kendileri başka bir evde kirada oturana vatandaşlar gerçek yöntemi seçtikleri zaman bir ihtimal kira ödememe durumları var.

Öte yandan bireysel sigorta şirketlerine yapılan prim ödemeleri, sağlık ve eğitim harcamaları, bağışlar, yardımlar, sponsorluk harcamaları ve benzeri harcamalar da gelirden düşürmek mümkün. Amatör spor dallarına sponsor olan vatandaşların sponsorluk tutarlarının hepsinin, profesyonel spor dallarına sponsor olan vatandaşların ise sponsorluk tutarının yüzde 50’lik oranı kadar gelirlerden düşürmek mümkün.

Hayat Sigortalarına Yapılan Prim Ödemelerinde Yüzde 50 İndirim!

Vatandaşların eşlerinin, çocuklarının ya da kendi hayat sigortaları için yaptıkları prim ödemelerinin yüzde 50’lik indirim söz konusu. Hastalık, engellilik, ölüm, doğum, kaza ve benzeri gibi bireysel sigorta primlerinde ise yüzde yüzlük bir indirim söz konusu olabiliyor.

Gerçek Gider Yönteminde Hangi Giderler Söz Konusu Oluyor?

Gerçek gider yöntemini seçen vatandaşlar için indirim yapılacak harcamalar aydınlatma, asansör, sigorta giderleri, ısıtma sistemi harcamalarına ek olarak onarım ve bakım harcamaları, idame giderleridir.

Ödeme yapılan kiralar, amortismanlar, emlak vergisi, resim, şerefiye ve harçlar, satın alınan ev için çekilen konut kredisi borçlarının faiz tutarları da bu kapsama girmektedir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.