Öncelikle kira çarpanı nedir sorusuna cevap verecek olursak; bir gayrimenkulün kendini ne kadar zamanda amorti edebildiğini ortaya koyan bir çarpandır.
Satın almaya konu olan gayrimenkulün kira getirisi ile kendi kendine maliyetini ne kadar sürede geri ödeyeceğinin, hesaplaması ile belirlenir.
Taşınmaz malı satın almak üzere ödediğiniz bedeli, o taşınmazın aylık bazda kira gelirine böldüğünüz takdirde orta çıkan rakam, o taşınmazın aylık kira çarpanını ortaya çıkarır. Aylık bazdaki kira çarpanı ise 12’ye böldüğünüz takdirde yıllık kira çarpanını elde etmiş olursunuz. Türkiye’de kira çarpanı hesaplanırken genellikle aylık kira çarpanı tercih edilir.
Bunu bir örnek ile açıklayacak olursak; 180 bin TL değerinde satın aldığınız konutu 750 TL karşılığında kiraya verdiğinizde, bu rakamın aylık kira çarpanı 240, yıllık kira çarpanı ise 20’dir. Yani bu demek oluyor ki, 180 bin TL’ye satın alınan bir konut, 240 ay (20 yıl) gibi bir sürede kendi kendini amorti ediyor.
Kira Çarpanının Nasıl Yorumlanması Gerekir?
Gayrimenkul satın alınması planlanan bölgenin kira çarpanı hakkında bilgi sahibi olunması halinde, kira getirisi ile bu rakam çarpılarak gayrimenkulün fiyatı hakkında da bilgi sahibi olunabilir. Fakat bu aşamada yalnızca getiri potansiyeli üzerine fikir veren kira çarpanının tek başına kullanılması, satın alınmaya konu olan gayrimenkulün asıl değerinin tespit edilmesi için sağlıklı bir yöntem değildir.
Tüm bunların aynı sıra, siyasal ve ekonomik veriler, beklentiler, gayrimenkulün yer aldığı bölge ve çeşidi, arz – talep dengesi göz önünde bulundurulduğu takdirde de gayrimenkulün değeri hakkında sonuç elde edilebilir.
İdeal Bir Kira Çarpanı Nasıl Olmalıdır?
Bir konutun kira çarpanı 60 ay ve altı ise, o konut çok ucuz bir konuttur. Bunun ile beraber 60 – 120 arasındaki konutlar da aynı şekilde ucuzdur. 120 – 180 arası normalken, 180 – 240 arası pahalı, 240 üzeri ise çok pahalıdır.
Konut Kredisinin Kira Çarpanına Etkisi Nedir?
Normal şartlarda kira çarpanı yükselme eğiliminde olur. Fakat krediye uygun olmayan konutların kiraları artarken, satış bedellerini değişmemesinden dolayı kira çarpanlarında düşüş görülür.