Kıbrıs’ta Günlük Kiralık Ev Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kıbrıs’ta Günlük kiralık ev nedir sorusuna farklı cevaplar vermek mümkündür: Bu evler adından da anlaşıldığı gibi kısa süreli konaklamaların yapıldığı, içerisinde ihtiyaç duyulabilecek her ekipmanın bulunduğu evler olmaktadır. Otel işletmelerinin, konaklama için kişi sayısına bağlı olarak artan fiyatlar talep etmesi sonucunda günlük kiralık evler ilgi çekici olmuştur. Bir otelde 4 kişilik bir ailenin konaklaması kişi sayısına bağlı olarak bir yüksek fiyatın ödenmesini gerektirebilir, bu nedenle Kıbrıs Emlak ilan sitelerinden günlük kiralık villa, daire arayarak bu ihtiyaçlarınızı daha ekonomik olarak giderebilirsiniz.

Ancak günlük kiralık daire tuttuğunuz zaman istediğiniz kadar kişi ile konaklama yapmanız mümkündür. Bazı günlük evlerde bu durumun aksi uygulamalar da yapılabilmektedir. Yani internet sitelerinde yayımlanan ilanlarda, günlük konaklama fiyatlarının iki kişi olarak belirtildiği şeklinde açıklamalar da yer yer dikkat çekmektedir.

Günlük kiralık dairelerde, normal bir evde bulunması gereken temel eşyalar olmalıdır. Günlük dairelerin kiralanma amaçları çok çeşitli olmakla birlikte, bu dairelerin tatil yapmak maksatlı tercih edilme oranları yüksektir. Özellikle yaz aylarında turistik bölgelerde faaliyet gösteren otellerin doluluk oranları fazla olmaktadır. Bu nedenle, bazı otellerde yer bulmak neredeyse imkansız hale gelirken bu otellerde yer bulunsa da gecelik konaklama ücretini ödemek kişiyi zorlayabilmektedir.

Özellikle yaz dönemlerinde çok fahiş fiyatlar karşılığında odaların satıldığı oteller mevcuttur. Talep olunca arz eden de fiyatları talebe göre belirleme eğilimine sahiptir. Sonuç olarak farklı nedenler, insanları günlük kiralık daire tutmaya itmektedir. Daha önce günlük kiralık evlerin ne olduğunu bilmeyenler mecbur kaldıklarında Girne kiralık ev nedir sorusunu sorma ihtiyacı duymaktadır. Günlük kiralık daire tutanların bilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bu hususlar bilinerek konaklama yapılırsa herhangi bir sorunla karşılaşmadan konaklama yapmak mümkün olacaktır.

Günlük Ev Kiralama Sözleşmesi Zorunlu Mudur?

Günlük ev kiralama SÖZLEŞMESİ yapmak kanundan gelen bir zorunluluktur. Ancak uygulamada bu sözleşmenin pek çok ev sahibi tarafından yapılmadığı görülmektedir. Kira sözleşmesinin yapılması, tarafları koruyan bir husustur. Yapılan işlemin hukuki olduğunu ve anlaşılan hususların neler olduğunu belirtmektedir. Eğer bir kiralama sözleşmeniz yoksa, herhangi bir hak ihlali durumunda sorun yaşamanız olasılık dahilindedir. Sözleşme imzalamak sizi büyük oranda haksızlık uğramaktan koruyacaktır. Sözleşmede belirtilen tüm şartlar, bir ihtilaf olması durumunda ev sahibi ile tartışılmayacak konulardır. Yani sözleşmede yazılan hususlarda konu net olduğundan dolayı, beklenmeyen bir durum karşısında ne yapılması gerektiği sözleşme ile garanti altına alınmaktadır.

Günlük Kiralık Evlerde Kimlik Bildirimi Zorunlu Mudur?

Kıbrıs’ta yasalara göre Günlük kiralık evlerde kimlik bildirimi de yasal bir zorunluluktur. Ev kiralama işlemlerine dair 2013 yılında yayımlanan mevzuat doğrultusunda günübirlik ev kiralayanların “pansiyon” ruhsatı alarak faaliyet göstermesi zorunlu hale getirilmiştir. Yani günübirlik ev kiralama işi ile uğraşmak isteyenlerin belediyeye başvurarak ruhsat almaları zorunludur. Ayrıca günübirlik ev kiralanacak yer bir apartman dairesi ise, apartmanda oturan diğer sakinlerin oybirliğinin de alınması gerekmektedir.

Ruhsat almadan günübirlik ev kiralayanlar için idari para cezası ve evin geçici olarak mühürlenmesi gibi yaptırımlar gündeme gelebilmektedir. 2016 yılında yayımlanan kanun hükmünde kararname ile günlük kiralık ev işletenlerin, kiralayanların kimlik bilgilerini ve geliş-gidiş kayıtlarını tutmaları ve gerektiğinde bu bilgileri genel kolluk kuvvetinin incelemesine uygun bir şekilde düzenlenmeleri emredilmiştir. Ayrıca tüm kayıtların bilgisayarda tutulması,  genel kolluk kuvvetlerinin kullandığı sisteme bağlanarak anlık olarak bildirmesi de zorunlu tutulmuştur.

Yani yasal zorunluluk gereği, kiralık ev arz eden ev sahibinin ya da işletmecinin sizden kimlik alması ve bilgilerinizi sisteme anlık olarak kaydetmesi gerekmektedir. Aksi şekilde davranan ev sahipleri hakkında idari para cezası ve farklı yaptırımlar gündeme gelebilmektedir.

Günlük Kiralık Evde kalmak Yasal Olarak Sorun Olur Mu?

Günlük kiralık evlerde kalmak sorun olur mu sorusu bu tarz evlerde konaklayanların ya da konaklama niyetinde olanların sıklıkla araştırdığı bir konu olmaktadır. Yasal prosedüre göre faaliyet gösteren günübirlik evlere polis baskını yapılmamaktadır. Belediyeden ruhsat alarak faaliyet gösteren, vergi kaydını tamamlayan bu tarz yerler, pansiyon statüsü görerek yasal bir zemine ulaşmaktadır. Eğer konaklayanların kimlikleri de anlık olarak bildiriliyorsa polisin günlük evi basması için önemli bir sebep bulunmamaktadır. Ancak rutin denetimler için polisin binaya gelebileceği ya da herhangi bir şikayet olması durumunda da aynı durumla karşılaşılabileceği unutulmamalıdır.

18 Yaş Altı Günlük Ev Kiralama Mümkün Müdür?

Gerçek hayattaki uygulamayı dikkate almazsak 18 yaş altı günlük ev kiralama işlemi yasal bir işlem değildir. 18 yaş altındakilerin sözleşme yaparak bir borç altına girmeleri sözleşmeyi geçersiz kılmaktadır. Çünkü 18 yaş altındakiler velayet altındadırlar. Bu nedenle, herhangi bir hukuki sonucu olmasa da 18 yaşın altında olanlara ev kiralanması yasal değildir. Ancak Kıbrıs’ta yaşayan öğrenci arkadaşlarımız aylık veya yıllık Lefkoşa Kiralık Daire için kira sözleşmesi yaptığında anne babasından noter onaylı vekaletnama istenebilir. Bu yaştakiler ancak velayet altında bulunduğu annesinden ya da babasından noter aracılığı ile belge almaları ya da kiralamayı anne-babanın yapması durumunda kiralayan olarak dairede bulunabilirler.

Uygulamaya bakıldığında ise bazı işletmelerin bu kurala uygun davranmadığı görülmektedir. Yaş sınırına takılmadan kazanç elde etmek için pek çok işletmenin bu kuralı es geçtiğine tanık olunmaktadır. Ancak yasal olarak bu kiralama hukuka uygun bir işlem değildir.

Günlük Kiralık Ev Tecrübesi

Günlük kiralık ev nedir sorusu için günlük ev konaklamaları hakkında deneyimlerden bahsetmekte fayda bulunmaktadır. Günlük kiralık evlerde konaklayanların normal şartlarda bir evde olması gereken tüm ekipmanlara bu evlerde sahip olması gerekir. Ütüsünden tutun da çamaşır ya da bulaşık makinesine kadar pek çok eşya bu tarz evlerde bulunmaktadır. Ancak konsept gereği bazı günlük evlerde bulaşık makinesi ya da ütü gibi cihazlar olmayabilir.

Günübirlik evlerde, mutfakta elektrikli ısıtıcı yer almaktadır. Bu sayede kendinize güzel bir yemek hazırlamanız mümkün olmaktadır. Ancak mutfakta bulunan çatal, kaşık, tencere gibi malzemelerin daha önce pek çok kişi tarafından kullanıldığını unutmamalısınız. Bu durum pek çok kişi için hijyenik olmayan bir durum olarak değerlendirilmektedir.

Günlük kiralık ev tecrübesi konusunda anlatılması gereken bir başka husus da bu tarz evlerin bazılarında ses yalıtımı problemi bulunuyor olmasıdır. Haliyle yanınızda, üstünüzde ya da altınızda konaklayanların konuşma ve eşya çekme seslerini duyarak rahatsız olmanız mümkündür. Gecenin bir yarısında evlere giriş-çıkış yapıldığında da uykunuzdan ani bir şekilde uyanmanız ve gürültü bitene kadar uykunuzu ertelemeniz gerekebilir.

Bu tarz evler genel olarak küçük net alana sahip olduklarından ve ses yalıtımları da iyi yapılmamış binalar olduklarından dolayı gürültüden mustarip olmanız mümkündür. Ayrıca alt katta oturan kişinin içtiği sigara dumanı bile, yapı çok kötü ise sizi odanızda rahatsız edebilir. Bazı insanlar bu tarz evleri farklı amaçlarda için kullanabildiklerinden gecenin bir yarısında farklı sesler duyarak rahatsızlık duymanız da ihtimal dahilindedir.

Günlük kiralık ev konusunda bu hususlarla karşılaşma ihtimaliniz olabileceğini göz önünde tutarak Kıbrıs İlan sitelerinde bulduğunuz ilanlar arasından tercih yapmalısınız. Ancak bu durumlarla illa ki de bir sorunla karşılaşacaksınız diye bir durum söz konusu değildir. Bu konu hakkında merak edilen bir başka husus ise günlük kiralık ev kamera kaydı alınıp alınmadığının nasıl anlaşılabileceği şeklinde olmaktadır. Güvenilmeyen işletmelerden ev kiralanmaması bu konuda işlevsel olmaktadır. Çünkü günümüzde kameralar o kadar küçük boyutlarda olabilmektedir ki bir saatin içerisine yerleştirmek ve görüntü kaydı almak bile mümkün olmaktadır.

Günlük kiralık ev nedir konusu bu şekilde açıklanmakla birlikte bu tarz evlerin fiyat avantajı sağlaması ya da kişiye giriş-çıkış konusunda rahat hareket imkanı sağlaması saiki ile tercih nedeni olabilmektedir. Günübirlik evlerde uzun süre konaklamanız gerekiyorsa sözleşmeyi uzun tutmak yerine daha kısa süreli bir konaklama yaparak evi tecrübe etmeniz önerilmektedir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.