KHK İle Beraber İmar Affa Uğrayacak!

Ülke çapında pek çok gayrimenkul sahibini yakından ilgilendirecek olan KHK ile yapı ruhsatı olmayan ve kaçak görünen yapılar için imar affı uygulanacak.

Hükümet tarafından kentsel dönüşüm çalışmalarının hız kazandırılması adına hazırlanan Kanun Hükmünde Kararname’ye 1 yıllık gibi bir süre tanınacak olan imar affı da ilave edildi.

Sözcü Gazetesi yazarlarından biri olan İsmail Şahin tarafından konu ile alakalı olarak yapılan habere göre, hazırlanan KHK’nın 13’üncü maddesinde yer alan ifadedeki 3194 Sayılı İmar Kanunu’na geçici olarak yeni bir madde ilave edilecek. Söz konusu maddede ise afet tehlikelerine hazırlık çalışmaları doğrultusunda, ruhsatı bulunmayan ya da ruhsat ve eklerine uygun olmadan inşa edilen yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının oluşturulabilmesi adına, 30 Eylül 2017 tarihine kadar inşa edilen binalar için 31 Aralık 2018 tarihine kadar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvurulması ve gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından “Yapı Kayıt Belgesi” temin edilebileceği ifade ediliyor.

Kat Mülkiyeti Temin Edilebilecek

Söz konusu olan bu Yapı Kayıt Sistemi’nde bina sahibi tarafından gerçekleştirilen beyana göre, binanın durumu, arsası, mülkiyet durumu ve yapı sınıf gibi bilgiler de kayda geçilecek. Öte yandan yapı ruhsatı bulunan fakat kullanım izni bulunmayan ya da kentsel dönüşüm çalışmalarına kadar olan Yapı Kayıt Belgesi ve mülk sahiplerinin 3’te 2 çoğunluğunu olması halinde yapı kullanım iznine bakılmaksızın kat mülkiyeti ve cins değişikliği temin edilebilecek. Ayrıca bu durum için de kayıt bedelinin ki katının ödenmesi gerekecek.

İşgal Edilen Arazilerin Satışı da Gerçekleştirilebilecek

Yapı Kayıt Belgesi temin edilen ve 30 Mart 2014 tarihine kadar Hazine mülkiyetinde olan gayrimenkuller üzerinde inşa edilmesi durumunda, söz konusu olan gayrimenkuller, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı için de tahsis edilebilecek. Yapı kayıt belgesi sahibi olan malikler ve bu maliklerin mirasçıları tarafından istenilmesi halinde, Hazine mülkiyetinde olan bu gayrimenkullerin, Bakanlığın belirlemiş olduğu bir rayiç bedel üzerinden sayışı gerçekleştirilebilecek.

 

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.