Kentsel Dönüşüm İçin Yepyeni Bir Uygulama Modeli!

Kentsel dönüşüm için getirilecek olan yeni uygulama modelinde, süreçleri iyi tanımlamak, sosyo – ekonomik boyutları güçlendirmek ve bütüncül bir yaklaşım esas alınacak.

Kentsel Dönüşüm Mevzuatı’nda düzenlemeye gidildi. Söz konusu bu düzenlemede, süreçleri ve niteliği iyi bir şekilde tanımlanan, sosyo – ekonomik boyutları güçlendirilen ve katılımcı bir yaklaşımın esasa alındığı bütüncül bir uygulama modeli planlanıyor.

Hükümet tarafından düzenlenen 2018 yılı programında, konut ve kentsel dönüşüm alanlarında yürütülen çalışmalar ve planlara yönelik bir takım açıklamalar yapıldı. Kentlere ait altyapı, güvenlik ve çevreye yönelik problemlerin, kentlerde görülen rekabeti ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediği, özellikle afet riski olmak üzere hatalı yapılaşma, eski yapılar, hızlı nüfuz artışı ve farklılaşan yaşam tarzı sebebiyle işlevini ve değerini kaybeden bir takım alanların meydana gelmesiyle, kentsel dönüşüme olan ihtiyacın daha da arttığı ifade edildi.

Türkiye ve dünya üzerinde yaşanan ya da yaşanabilecek depremlerden dolayı afet riski bulunan bölgelerde kentsel dönüşüm çalışmalarının hız kazanmasına ilişkin oluşturulan bu programda, kentsel dönüşüm faaliyetlerini daha hızlı bir biçimde yürütülmesi ve dönüştürülecek olan bina ve bölgelerinin sayısının artırılması adına mevzuatta yapılan düzenlemelerin sonuna gelindiği belirtildi.

Konut Piyasası İçin Arz – Talep Dengesi oluşturulacak

Bu düzenlemelerde ayrıca, önümüzdeki yıl neredeyse 817 bin civarında olması beklenen konut ihtiyacına yönelik, konut açığı bulunan bölgelerin belirlenip, bu ihtiyacın karşılanması ve arz – talep dengesinin kurulması da hedefleniyor.

12 bin Hektarlık Bölgenin Riskli Alan Olduğu Tespit Edildi

Düzenlenen bu programa göre, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun çerçevesinde geride bıraktığımız Ekim ayı itibariyle toplamda 216 bölgede 1,7 milyon kişinin yaşamını sürdürdüğü 12 bin hektarlık bölge riskli alan olarak tespit ve ilan edildi. Bu tespiti gerçekleştirmek için toplamda 58 üniversite, 4 sivil toplum kuruluşu, 10 kamu ortaklı şirket, 637 tüzel kişi, 57 yapı laboratuvarı ve 449 yapı denetim kuruluşu olmak üzere bin 216 kurum ve kuruluş görevlendirildi.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.