Uzmanlar kentsel dönüşüm ile yıkılan evlerin atıkları ile ilgili araştırmalarda bulundular. Yapılan araştırmalar sonucunda atıklarda asbest bulunduğu, bunun ise kansorejen maddesi olduğunu söylediler.
Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), dünyada kanser yapıcı maddeler listesinde asbest bulunuyor. Asbest kesin olarak kanserojen maddesi olarak tanımlanıyor. Avrupa Birliği’nde 2005 yılında asbestin hem üretimi hem de kullanımına yasak geldi. Türkiye’de ise bu yasak 2010 yılında geldi. Ancak Türkiye’nin halen daha büyük bir risk altında olduğu açıklandı. 2010 yılından önce inşa edilen evler, devlet daireleri, hastaneler diğer tüm yapılarda asbestler kullanıldı.
Açıklanan bilgilere göre, kentsel dönüşüm bölgelerin yıkım kararı verilen yapılarda, eski tüm arabalarda ve hafriyat kamyonlarının taşımış oldukları molozlarda asbest bulunuyor.
39 İlçeden Yalnızca 7 Tanesi Denetim Yaptı
TMMOB İstanbul İl Koordiyon Kurulu tarafından araştırma yapıldı ve İstanbul Asbest Raporu yayımlandı. Söz konusu araştırmada 39 tane ilçenin incelemesi gerçekleşti. Yapılan incelemeler sonucunda 39 ilçeden yalnızca 7 tane belediyenin denetimlerini düzenli bir şekilde gerçekleştirdiği açıklandı. Uzmanların yaptıkları açıklamalara göre, kentsel dönüşüm ile yıkılan binaların atıklarıyla asbestlerin çevreye yayılması hem sağlık hem de çevre problemleri oluşturuyor.
Asbest Kullanımı Pek Çok Hastalığa Davetiye Çıkarıyor
Yayınlanan raporda aynı zamanda asbest kullanımının akciğer kanseri gibi pek çok hastalığa davetiye çıkardığı da belirtildi. 2010 yılında asbest kullanımının yasaklandığı ifade edilen raporda, o tarihten öncesinde 130 bin tonluk asbest kullanımı gerçekleştiği, hatta ve hatta yıllık olarak da bazen 30 tona kadar kullanımların yapıldığı, halen de kayıt dışı kullanımların da devam ettiği belirtildi.