Karar Alındı! Artık O Binalar Yıkılmayacak!

Karar Alındı! Artık O Binalar Yıkılmayacak!

Riskli binaların dönüştürülmesi kapsamında yeni karar alındı. Alınan karar kapsamında riski bulunmayan binalar için kentsel dönüşüm ya da yıkım kararı kesinlikle alınmayacak.

Anayasa Mahkemesi riskli ve risksiz binaları dönüştürülmesine ilişkin kararı açıklandı. 6306 sayılı Afet Altındaki Alanların Dönüştürülmesi kapsamında kanun gereğince riski bulunmayan binalar artık yıkılmayacak. Risksiz binaların da bu kapsam içinde değerlendirilmesi kararı için ise 2. kez red yedi.

Yasanın davaya konu olan 3. maddesinin 7. fıkrasında yer alan, yasa tarafından uygulanması için belirlenen bölgelerin sınırları içinde yer alıp riskli alanlar dışında bulunan diğer tüm yapılardan uygulama bütünlüğüne ilişkin olarak gerekli görülen, riskli olmadığı farketmeden kanun hükümlerine tabi olması öngörülüyordu.

27 Şubat 2014’te İptal Edildi, 14 Nisan 2016’da Tekrardan Düzenlendi

Anayasa Mahkemesi, bu konu ile ilgili önceki dönemlerde yapılan düzenlemeleri 27 Şubat 2014 tarihinde iptal kararı almıştı. Alınan iptal kararı sonrasında ise hükümet tekrardan düzenlemeye gitmişti.  14 Nisan 2016 tarihinde yayımlanan torba yasa ile iptal edilen hükümler hükümet tarafından tekrardan düzenlenmişti.

Yüksek Mahkemenin iptal ile ilgili aldığı karar kapsamında da, yapılan değerleme sonrasında binaların riskli olmadığına bakmamaksızın verilen hükümde, mülkiyet haklarına yönelik tüm kısıtlamalar dengelemediği kaydedildi. Bunun takibinde ise Anayasa’nın 13. ile 35. maddelerine ilişkin olarak iptalinin alınmasına yönelik görüşe yer verildi.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.