Sultan Abdülaziz’in “Dereyolu Projesi” olarak bilinen Karadeniz – Akdeniz Yolu Projesi’nde çalışmalarda neredeyse bitmek üzere.
“142 Yılık Rüya” şeklinde nitelendirilen ve ilk olarak Osmanlı Padişahlarından Sultan Abdülaziz Han’dan “Dereyolu Projesi” olarak duyulan Karadeniz – Akdeniz Yolu Projesi’nin ihalesi 9 sene önce yani 2008 yılında yapılmıştı. Toplam bedeli 926 Milyon Türk Lirası olan proje için bu güne kadar harcanan tutar 696 Milyon Türk Lirası oldu.
Orta ve Doğu Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayacak olan bu Karadeniz – Akdeniz Yolu Projesi dolaylı yollardan yaklaşık olarak 50 ili ilgilendiriyor. Ordu, Sivas, Kayseri, Kahramanmaraş, Adana ve Hatay il sınırları içerisinden geçen bu proje, Karadeniz’in kapılarını Akdeniz ve İç Anadolu’ya açmak üzere hayata geçiriliyor.
Söz konusu olan bu projenin Ordu güzergahından Gürcistan ve Rusya gibi Karadeniz’in kıyısında olan ülkelere yapılan ihracatta kolaylık sağlaması bekleniyor. Toplamda 818 kilometre uzunluğuna sahip olan Karadeniz – Akdeniz Yolu Projesi’nin en önemli etabını Ordu sınırları oluşturuyor. Bu güzergahta yer alan Melet Irmağı’nın üzerinden 100 kilometrelik uzunluğunda inşa edilen yolun yarısı tamamlanıp, asfalt dökülerek ulaşıma açıldı.
2019’da Hizmete Açılması Ümit Ediliyor
Ordu Valisi Serdar Yavuz tarafından konuya istinaden yapılan açıklamada, Sultan Abdülaziz’in Fransız bir mühendise çizdirmiş olduğu bu Dereyolu Projesi’nin o zamandan bu yana büyük bir hayal olduğu ifade edildi. Özellikle de Karadeniz’e kıyısı olan ülkelere bu güzergah üzerinden yapılacak olan ihracatın Ordu’ya büyük bir katkı sağlayacağını ifade eden Vali Serdar Yavuz, projenin Ordu’dan başlayarak Hatay’a kadar uzandığı, 900 kilometrelik projenin 100 kilometresini Ordu’nun oluşturduğu ve en zor aşamaların burada olduğunu anlattı. Ordu’daki tünellerin fazlalığından dolayı çalışmalarda zorlanıldığını dile getiren Yavuz, bu güzergah üzerinde 15 adet tek tip tünel ile çok sayıda köprü – viyadük inşa edildiğini, 23 tünel 4 köprü ve 1 viyadük inşaatının tamamlanıp 2 tünel ve 1 köprünün inşaatına ise devam edildiğini anlattı.
Ordu Valisi Serdar Yavuz, 2008 yılında başlanılan bu projenin 2019’da hizmete açılmasını ümit ettiğini de açıklamalarına ekledi.