Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı yapmış olduğu bir açıklamasında Kanal İstanbul Projesi için belirlenen 5 alternatif güzergahın halen daha değerlendirmede olduğunu ifade etti.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, bir takım basın mensuplarının sorularını yanıtlayarak açıklamalarda bulundu.
Bakan Ahmet Arslan bu açıklamalarında Kanal İstanbul Projesi hakkında önemli bilgiler verdi. Açıklamalarında söz konusu olan proje için ilan edilen güzergahın alternatif güzergahlar arasından yalnızca bir tanesi olduğunu, seçeneklerin her biri için başka başka prosedürler uygulanacağını ifade etti. Kanal İstanbul Projesi kapsamında 5 metre genişliğine sahip olan bir koridor inşa edileceğini ifade eden Bakan Arslan, güzergahın bazı bölgelerinden zeminin uygun olamayacağını, bazı bölgelerde ise SİT alanı olabileceğini ve karşılaşılan bu tarz durumlarda da esneklik yapılacağını dile getirdi. Proje kapsamında bir kanal yapılacağını ve bu esnada çıkan malzemeler ile 3 adet ada yapılacağını anlatan Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, ayrıca bu malzemeler ile 3. Havalimanı etrafındaki kömür ocakları nedeniyle meydana gelen çukurların doldurulup, bu bölgenin yeşil bir alana dönüştürülmesinin planlandığını da anlattı.
Çalışmalar Her Türlü Mesele Dikkate Alınarak Yürütülüyor
Ayrıca açıklamalarında Kanal İstanbul Projesi’nin hayata geçirilmesinde finansman modelinin, sosyal donatıların, adaların inşasının, kentsel dönüşüm çalışmalarının finansmanının ve cazibe merkezi haline getirilmesi meselelerinin her birinin farklı bir finansman modeli ile gerçekleştirilebileceğini ifade eden Bakan Arslan, yap – işlet – devret modelinden kamu – özel ortaklığı sayesinde yapılacaklara varana kadar tüm alternatifleri değerlendirdiklerini ifade etti. Hedeflerinin 2018 yılının ilk 6 ayında ÇED çalışması da içinde olmak üzere projenin güzergahının teknik şartlarını yapmak olduğunu da dile getirdi.
Canlıların yaşamını, topografyayı, etüdleri, ekoloji, jeolojik ve su kaynakları gibi bütün meselelerin göz önünde bulundurularak çalışmalar yürütüldüğünü anlatan Bakan Arslan, 15 milyar dolarlık bu projede ek sondajların zeminin durumunu belirleyeceğini ve buna göre de maliyetin değişebileceğini de anlattı.