Türkiye’nin en önemli projelerinden biri olan Kanal İstanbul Projesi adına yapılacak olan düzenleme dün TBMM Bütçe ve Planlama Komisyon’unda gündeme geldi. Projenin Yap-İşlet-Devret modeli ile hayata geçirilmesi adına yasal bir düzenlemeye imza atılacak.
Yasal Düzenleme Bugün Komisyon’da Konuşulacak
Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu koridorunda hayata geçirilecek olan Çılgın Proje adına bugün Bütçe ve Planlama Komisyonu’nda bir görüşme yapıldı. Neredeyse 45 kilometrelik bir uzunluğa sahip olacak Çılgın Proje için harekete geçildi. AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan’ın vermiş olduğu Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun teklifinde bahsi geçen yeni düzenleme TBMM’de gündeme getirildi.
Yap – İşlet – Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkındaki Kanunun dahilinde yer alan maddeye; “denizleri, gölleri, nehirleri birbirine bağlayarak gemilerin seyrüseferine imkan veren su yolu işlevi görecek kanal veya benzeri altyapı tesisleri lojistik faaliyet alanları, raylı ulaşım sistemleri ile bunların bakım, onarım, manevra, işletme, geceleme gibi ihtiyaçların karşılanacağı alan ve tesisleri” ibaresi de ilave edildi.
Projenin YİD Modeliyle Yapılması Gerekli
Konu ile alakalı olarak bazı basın kuruluşları tarafından yapılan haberlere göre, Kanal İstanbul tarzındaki su yolu projeleri gibi büyük finansman ve ileri derecede teknoloji gerekli olan mega projelerde özel sektörün deneyim ve sermayesinden faydalanılması, bu doğrultuda rağbet gücünün daha üst seviyelere taşınarak masrafların azaltılmasına ilişkin bu projelerin, yap-işlet-devret modeli ile hayata geçirilmesinin gerekli olduğu dile getirildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim kampanyasında yer alan ve yıllar önce Çılgın Proje olarak bahsettiği Kanal İstanbul Projesi’nin güzergahı Küçükçekmece Gölü itibari ile başlayarak Sazlıdere Barajına kadar uzanacak. Projenin yatırım değerinin 65 milyar lira civarında olduğu ifade edilirken, inşaat sürecinde 6 bin, işletme sürecinde ise bin 500 kişinin çalışacağı öngörülüyor.