Hükümet, emlak danışmanlığı ile alakalı yeni bir yasa tasarısı hazırlıyor. Hazırlanıyor hazırlanmasına ama, son günlerde kaçak emlakçı sayısı da bir o kadar artış gösteriyor! Yeni yasa tasarısının da bu sorun için önemli bir çözüm olması hedefleniyor.
Türkiye’de son zamanlarda kaçak olarak emlakçılık hizmeti veren kişi sayısında oldukça önemli bir artış yaşandı. Konu ile alakalı açıklamalarda bulunan İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, sadece İzmir’de 10 bin’den fazla kaçak emlakçının yer aldığını belirtti. Kaçak olarak yapılan bu kiralama ve satış işlemlerinden haksız kazanç elde eden kaçak emlakçılar, hem devlet için, hem de hükümet için büyük bir tehdit olmaya başladı. Hiç bir resmi dayanağı olmayan kaçak emlakçıların önüne geçebilmek adına hükümet de gayrimenkul danışmanlığı yasa tasarısı üzerinde çalışıyor.
İzmir’de İzmir Ticaret Odası’na kayıtlı 3 bin emlakçı bulunduğunu ifade eden Güleroğlu, Emlakçılar Odası’na kayıtlı bulunan 3 bin emlakçı ile beraber toplamda 6 bin emlakçının yer olduğunu ifade ederken, kayıtlı kişi sayısından çok daha fazla, yaklaşık 10 bin civarında kaçak emlakçı yer aldığını ifade etti.
Kaçak Emlakçılar Rekabeti Kızıştırıyor!
Vergisini ödeyen emlakçıların yıllık masraflarına karşılık kaçak emlakçıların hiçbir vergi ödemeden işleyişi yürüttüklerini, bu durumun da haksız bir rekabeti ortaya çıkardığını ifade eden Güleroğlu, durumun bir an önce çözüme tabii tutulması konusunda isteklerini iletti.
Bir internet sitesinden kurumsal abonelik alabilmek için yıllık 20 bin Türk Lirası’na yaklaşan ödemeler yaptıklarını, ofisler için ciddi miktarlarda kiralar ödediklerini ifade eden Güleroğlu, konu hakkında vatandaşların da hassasiyet göstermesini talep ediyor.
Kaçak Emlakçı Nasıl Anlaşılır?
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, kaçak emlakçılar ile mücadele aşamasında vatandaşlardan da destek istedi. Emlak ofislerini ziyaret ettiklerinde duvarlarda yer alan belgeler arasında ‘X Nolu Üyemizdir’ belgesine dikkat edilmesini aktaran Güleroğlu aynı zamanda vatandaşların da mağdur olmaması adına yapılan tüm işlemler için sözleşme imzalanması talep edilmesi gerektiğini ifade etti.
Denetleme Birimi Yok!
Güleroğlu, 2015 yılında yapılan yönetmelik değişikliği ile birlikte emlakçılık faaliyetlerinin denetlenme işleminin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne aktarıldığını, lakin bu müdürlüğün de konu ile alakalı bir denetleme biriminin bulunmadığını ifade etti. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na başvuruda bulunulduğunda ‘artık denetim yapmıyoruz’ cevabı aldıklarını ifade eden Güleroğlu, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün de birimi olmayışı sebebiyle denetleme olmadığını, bunun da kaçak olarak emlakçılık yapanların ekmeğine bal sürdüğünü ifade etti.