Kabataş-Mahmutbey Metro Çalışmalarında Antik Bulgular Ortaya Çıktı!

Kabataş - Mahmutbey Metro hattı için devam edilen inşaat çalışmalarının Beşiktaş ayağında, 3.800 yıl öncesinden kalan bulgulara rastlandı.

Kabataş – Mahmutbey Metro hattı için devam edilen inşaat çalışmalarının Beşiktaş ayağında, 3.800 yıl öncesinden kalan bulgulara rastlandı.

Kabataş, Beşiktaş, Mecidiyeköy ve Mahmutbey arasında hizmet verecek olan metro hattı için ekiplerin gerçekleştirdiği inşaat çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. İnşaat çalışmalarının Beşiktaş ayağında ise M.Ö. 1200 ve 1800 yılları arasına tekabül eden insan bedeni bulgularına rastlandı.

Bulunan bulgular üzerinde inceleme yapan uzmanlar, bulunan bulguların yanmış insan kemikleri olduğu ve toplu mezardan çıkan insan kemiklerinin İstanbul’un tarihinde yer alan boşlukların doldurulması adına büyük bir öneme sahip olduğunu ifade ediyor.

İstanbul Arkeoloji Müzesi‘ne bağlı ekipler tarafından devam ettirilen incelemelerde yanmış insan kemikleri ve toplu mezarlardan çıkmış olan 3 farklı insana ait bulgular elde edilmiş oldu. Habertürk Gazetesi’nde Nihat Uludağ tarafından gerçekleştirilen habere göre, bulunan bulguların Kuzey Karadeniz’den gelen topluluklara ait olduğu fikrinin önemli bir yere sahip olduğu belirtiliyor.

Metro Kazısından Erken Demir Çağı Çıktı

Bulunan mezarların içerisinde ‘ölüye hediye’ konsepti doğrultusunda bırakılmış taş balta, pişmiş toprak kaplar, bronzdan yapılmış ok uçlarına rastlandığını ifade eden İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Zeynep Kızıltan, bulguların Erken Demir Çağı dönemine ait olduğunun bilgisini paylaştı. Bulunan mezarların Karadeniz Bölgesi’nde rastlanılan mezarlar ile benzerlik taşıdığını ifade eden Kızıltan, göç ile gelen insanların mezar tiplerine benzediğini de ifade etti.

Kızıltan’ın başkanlığında arkeolog ve 45 işçinin katılım göstererek 1 yıldır sürdürdüğü Beşiktaş Metro İstasyonu İnşaatında, kazılar esnasında modern kaldırım taşı döşeli alan ve beton tabakaların belgelendirilerek kaldırılması ile birlikte işlemlerin devam ettiğini ifade etti. İlk tabaka sonrasında 19 ve 20’inci yüzyıllara ait betonarme harman tığla ve taş örgülü alt yapı kalıntılarına rastlandığını ifade eden İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Zeynep Kızıltan, bulunan bulgular içerisinde Beşiktaş’a ait su kanallarının ve beton büzlerin de ortaya çıktığını ifade etti.

Kazılar esnasında elde edilen bulguların Erken Demir Çağı dönemine isabet ettiğini ve insan kemiklerinin de Karadeniz bölgesinden göç ederek gelen insanların mezarlarına benzerlik gösterdiğini ifade eden Kızıltan, Son Tunç Çağı’nın bitimine yakın dönemlerde Trakya ve Kuzey Karadeniz Bölgesi gibi alanlarda kadar uzanan göç dalgası ile birlikte Gelibolu dışında, Trakya’nın her yerinde benzer izlerin mevcut olduğunu ifade etti.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.