İşte Nisan Ayının Kira Artış Miktarı!

2018 Nisan döneminde gerçekleştirilecek olan kira artış oranı, enflasyon rakamlarının açıklanması ile beraber belli oldu. TÜİK tarafından açıklanan Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre, Nisan ayı içerisinde konut sahipleri kiracılarına yüzde 15,35 oranında kira zammı uygulayacak.

Nisan Döneminde Konut Kiracısına Yüzde 15,35 Oranında Zam Yapılacak

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon rakamlarını açıklaması ile beraber, 2018 Nisan döneminde konut sahipleri tarafından kiracılarına uygulanacak olan kira artış oranı belirlendi. TÜİK’in açıklamış olduğu ÜFE’ye göre bu ay içerisinde kiracılara uygulanacak olan zam oranı yüzde 15,35 civarında gerçekleştirilecek.

İşyeri Kiralarında Zam Oranı 2020’den Sonra ÜFE’ye Göre Olacak

Bilindiği üzere konut ile dükkan kiracıları adına uygulanacak olan zam miktarı birbirlerine göre daha farklı hesaplanıyor. İlgili kanuna göre konut kiracısı için ÜFE oranları esas alınarak kira artışı gerçekleştirilirken, dükkan kiracısı sözleşmeye bağlı kalınarak mülk sahibinin takdirine göre kira artışı gerçekleştiriliyor. Dükkan kiracılarına uygulanacak olan kira artışı adına ÜFE mecburiyeti ise 2020 yılı itibari ile geçerli kılınacağı belirtiliyor.

İlgili kanunda konuya ilişkin herhangi bir maddeye yer verilmemesine karşın Yargıtay tarafından alınan karar göre, kira zammı adına yapılan hesaplamalarda, ÜFE oranlarından son 12 aylık ortalama esas alınarak kira artışı uygulanıyor. Konut sahipleri söz konusu bu hesaplamanın üzerinde bir kira artışı gerçekleştiremiyor. Yapmış olması durumunda ise kiracı bu duruma itiraz etme hakkına sahip oluyor.

12 Aylık Ortalama Yüzde 15,35 Olarak Gerçekleşti

3 Nisan Salı, yani bugün itibari ile TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, Yİ-ÜFE etçiğimiz ay, Şubat dönemine kıyasla yüzde 1,54 oranında, 2017 Aralık dönemine kıyasla yüzde 5,29 oranında, 2017 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 14,28 oranında ve 12 aylık ortalamaya kıyasla yüzde 15,35 oranında yükseliş kaydetti.

Açıklanan bu rakamlara göre konut kiracıları için mülk sahiplerinin uygulayacağı zam oranı yüzde 15,35 civarında olacak. Örneğin; söz konusu bu oran esas alınarak bin TL kira ödemesi gerçekleştiren kiracının bu aydan itibaren ödemesi gereken kira miktarı bin 153,5 TL olacak.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.