Çılgın Proje olarak nitelendirilen Kanal İstanbul’dan geçecek olan akaryakıt ve konteynır gemilerinin maksimumum boyutları belirlendi.
7 yıl öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan, kamuoyunda Çılgın Proje olarak nitelendirilen ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından güzergahı açıklanan Kanal İstanbul Projesi’nin inşaat çalışmalarının 2023 yılına kadar, ekonomik ömrünün de minimum 100 yıl olacağı tahmin ediliyor.
Kanal İstanbul Projesi’nin tasarlanmasında belirleyici etkenlerden biri olan ve projeden geçecek olan konteynır gemileri ve akaryakıt tankerlerinin en büyük be en küçük boyutları belirlendi.
Akaryakıt Tankeri Maksimum 145 Bin Ölü Yük Taşıyacak
Belirlenen bu rakamlara göre, akaryakıt tankerlerinde 275 metre boyunda ve 48 metre genişliğinde olup, 145 bin DWT ölü yük taşıması bekleniyor. Konteynır gemilerinde ise 340 metre uzunluğunda ve 48,2 metre genişliğinde olup, 120 bin DWT ölü yük taşıması bekleniyor.
Bahsi geçen bu gemilerin geçiş yapacağı Kanal İstanbul’un derinliği ise 25 metre civarında olacak. Projenin enine doğru olan boyutu, koridora mevcut yanaşma yapıları ve manevra alanlarına paralel olarak neredeyse 250 metreyle 1000 metre arasında değişecek.
Gemi Trafiğini Kontrol İçin Kumanda Merkezi İnşa Edilecek
Kanal İstanbul Projesi’nin işlevini sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilmesi ve özellikle Karadeniz tarafından gemilerin söz konusu bu projeye sağlıklı bir şekilde girip çıkabilmesi adına dalgakıranların oluşturulması hedefleniyor. Gemi trafiğinin devamlı olarak kontrol altında olması adına kontrol merkezleri kılavuz kaptan büroları, fenerler ve römorkör rıhtımları da inşa edilecek.
Kanal İstanbul’da yaşanabilecek herhangi bir gemi kazası ya da arızası halinde ihtiyaç duyulan yardımı sağlamak için de acil durum rıhtımları ve Karadeniz ile Marmara Denizi’nde inşa edilecek olan bekleme alanları da projeye dahil edildi.