İstanbul’da Eski Fabrikaların Yerini Markalı Konut Projeleri Alıyor

İstanbul Merter’de bulunan eski üretim fabrikalarının yerini, yeni markalı konut projelerinin alması planlanıyor.

İstanbul Merter’de bulunan eski üretim fabrikalarının yerini, yeni markalı konut projelerinin alması planlanıyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olan Faruk Özlü bu konuda bir açıklamada bulunarak, şehir içinde bulunan sanayi sitelerinin şehir dışına taşınacağını, sanayi sahiplerine, taşınmaları için yüzde 3 oranında faizle kredi desteği verileceğini ve bu sanayi sitelerinin yerine lüks konut ve alışveriş merkezleri yapılacağını duyurdu.

İstanbul’un sanayi ve tekstil sektöründe önde gelen bölgelerinden biri olan Merter’de, TSKB Gayrimenkul Değerleme verilerine göre, fabrikaların dönüştürülmesiyle beraber yaklaşık olarak 4 bin adet markalı konut projeleri hayata geçirildi.

Sanayiciler Taşınıyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 3 – 4 bölgedeki sanayicilerin taşınmayı talep etmesi üzerine bu konuda istekli olduklarını ve bu uygulamaya isteyen sanayicilerden başlayacaklarını duyurdu. Hatay, Malatya ve Tunceli’den taşınma talebi geldiğini belirten Özlü, talep eden bu firmalara yüzde 3 faiz oranıyla kredileri verileceğini ve taşınma masrafları, alt – üst yapı masraflarının da karşılanacağını belirti. Bin kadar sanayi için 17 milyar Türk Lirası gibi bir maliyet hesapladıkları açıklayan Özlü, mülk değerlerinin kendi kendini döndüreceğini de belirtti.

Bölgede üretim fabrikalarının yerine yapılan yeni yapı ve konutlar metrekare fiyatlarını yükseltmiş durumda. TSKB’nin yayımladığı verilerde, buralarda fabrikaların yerine yapılan yeni markalı konut projeleri, son 4 yılda bölgenin olağan değerini yüzde 50 oranında arttırmış görünüyor. 2013 yılında o bölgelerde metrekare fiyatları 3 – 4 bin Türk Lirası olarak belirlenirken, bu yıl metrekare fiyatları 6 – 8 milyar Türk Lira dolaylarına yükseldi.

Üretim Reform Paketi Gündemde

Bakan Özlü ayrıca açıklamalarında, Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) geçen hafta toplantı düzenlenerek, Üretim Reform Paketi’nin ilk 40 maddesini ele aldığını da duyurdu. Sanayicilere ucuz arsa ve fabrika binası sağlayacaklarını belirtirken, bu arazilerin devletin mülkü olacağını ve isteyen sanayicilere hazır fabrika vereceklerini de açıkladı.

Singapur, Malezya gibi ülkelerde olduğu üzere ÇED raporu olmaksızın ve arsa aramaksızın direk fabrikalarını çalıştırmaya başlayabileceklerini hatırlatan Özlü, fabrikaların kullanımın 49 yıllığına verileceğini de açıkladı. Böylece sanayicilerin parasını sadece makine ve işletmeye harcayabileceklerini de bilirdi.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.