İskan, inşaatın tamamlanması sonrasında binanın ruhsatı ile ruhsat eklerine uygun olarak yapıldığını gösteren evraktır. İskan belgesi onayı ise belediyeler tarafından yapılmaktadır.
Belediye onayları 30 gün içinde gerçekleşmektedir. Eğer bu süre 30 günün üzerine çıkarsa iskan onay almış olarak kabul görülmektedir. Bir evin kat mülkiyetinin alınması için ise iskan ruhsatının alınmış olması şarttır.
İskan Başvurusu Nasıl Olur?
Eğer bir yapının inşaatı bitmişse iskan başvurusu yapının sahibi yani maliki tarafından yapılmaktadır. Ancak kişinin vekil olarak tayin ettiği başka bir kişi de iskan başvurusu yapabilmektedir.
İnşaat ruhsatı tüm eklerine uygun şekilde tamamlanmış ise iskan ruhsatı almak çok kolaydır. Ancak, bunun aksi durum gerçekleşirse belgenin alınması da bir hayli zor olmaktadır ve yapılan tüm hatalar düzeltilene kadar da verilmemektedir.
Peki İskan Ruhsatı için İstenilen Belgeler Nelerdir?
İskan ruhsatı için gerekli olan belgeler 12 tanedir.
- Tapu Kayıt Bilgileri
- İskan için İzin Dilekçe
- Vergi Dairesi’nden temin edilen İlişki Kesme Evrağı
- Telekom tarafınca verilen Olur Yazısı
- Dış Kanal Belgesi
- Proje Müellifleri Raporu
- Yapı Denetim Kuruluşundan temin edilen Rapor
- Emlak ve Çevre Temizlik Vergisinin olmadığını gösteren belge
- Yapının her cephesinden çekilmiş fotoğraflar. Fotoğrafların boyutları ise 13×18 cm olmalıdır.
- SSK borcunun olmadığına dair belge
- Eğer yapıda sığınak var ise sığınak raporu
- Yangın Tesisat Raporu
İskan Ruhsatı Neden Önemli?
İskan Ruhsatı, o binada oturacak olan vatandaşların can ve mal güvenliklerinde herhangi bir problem olmadığını göstermektedir. Bu belge, binaların eksiksiz, doğru bir şekilde inşa edildiğini göstermektedir. İskan ruhsatı olmayan binalarsa yasal olarak oturmak mümkün değildir. Ancak günümüzde pek çok vatandaş bu kuralı çiğnemektedir. Bu durumda kişilerin bilmesi gereken en önemli husus herhangi bir şey olması halinde yasal haklardan yararlanılmayacak olunmasıdır.