Bir gayrimenkul üzerinde inşaatına başlanan, fakat maddi imkânlar sebebiyle tamamlanması mümkün olmayıp yarıda kalan yapılar için bankalar tarafından kredi imkânı sağlıyor. Bankalar tarafından yarıda kalan yapının tamamlanması adına verilen bu krediye ise, inşaat tamamlama kredisi adı veriliyor.
Fakat bankalar, bu kredi imkânını sağlarken bir takım şartların var olup olmadığına bakıyor. Bu krediye başvuruda bulunan inşaatların seviyesinin banka tarafından belirtilen oranlara kadar getirilmiş olması şartı da yer alıyor.
İnşaat Tamamlama Kredisi Alabilmek İçin Aranan Şartlar Nelerdir?
Bankalar müşterilerinin her türlü ihtiyaçlarını karşılamak adına uygun ödeme koşulları ve az bir faizle birçok kredi imkânı sağlayabiliyor. Bunun içinde elbette bir takım şartların uygun olması gerekiyor. İnşaat tamamlama kredisi alabilmek için genellikle aranan şartlar bankadan bankaya göre değişiklik göstermekle beraber, 120 aya kadar taksitlendirme imkânı da sağlanıyor. Genellikle bankaların inşaat tamamla kredisi sağlarken aradığı şartlar arasından, başvuruda bulunan inşaatın en az yüzde 70 civarında bir inşaat seviyesine kadar getirilmiş olması şartı yer alıyor. Ayrıca kredi için, söz konusu olan gayrimenkul üzerinde ipotek tahsis edilmesi şartı da genellikle mevcut bulunuyor. Bununla birlikte yine kredi için kişisel ya da maddi bir teminat sağlanması da, yine aranan nitelikler arasında yer alıyor.
Hangi Bankalar İnşaat Tamamlama Kredisi Verir?
Maddi yetersizlikler sebebiyle inşası yarıda kalan yapılar için inşaat tamamlama kredisi, ne yazık ki her bankanın sağladığı bir kredi olmayıp, ülkede ancak birkaç banka tarafından bu imkân sağlanıyor. Bu bankalar arasında ise Ziraat Bankası, Vakıfbank, Şekerbank, Denizbank, Anadolubank ve Türkiye Finans Bankası, Halk Bankası gibi bankalar yer alıyor.
İnşaat tamamlama kredi başvurusu yapılacağı zaman yine tüketicilerden bir takım evraklar istiyor. İstenen bu evraklar arasında ise nüfus cüzdanı, ehliyet ya da pasaport, gelir belgesi / maaş bordrosu gibi evraklar yer alıyor. Ayrıca serbest meslekle uğraşanlar ve işletme sahipleri için de son bir yıla ait olan vergi levhası ve onaylanmış bilançosu, imza sirküleri, mizan, gelir tabloları, kuruluş ve en son gerçekleştirilmiş olan ortaklık payını gösteren Ticaret Sicil Gazetesi ve Finansmana mevzu olan ürünün bir proforma faturası da bankalar tarafından istenilen evraklar arasında bulunuyor. Satın alınacak olan konutun kat mülkiyeti ya da kat irtifakı tapusu, yapı kullanımına dair izin belgesi ve başvuruda bulunan ücretli çalışanlar için maaş bordrosu eğer ki antetli kağıt bildiriliyor ise o firmanın imza sirküleri beyanı da isteniyor.
Ayrıca başvurulan bankanın gerekli gördüğü takdirde kefil ve ek belge isteme hakkı da mevcut bulunuyor. İstenilen kefil için de yine aynı belgeler talep ediliyor.